diumenge, 21 de març del 2010

República Catalana: Visions de futur

Jo mai he amagat el meu republicanisme, encara que no fer un èmfasi especial en aquesta lluita perquè donava per fet que quan primerament el Principat de Catalunya i més endavant tots els Països Catalans aconseguim l'alliberament nacional s'apostaria sens cap mena de dubte per una república (ja fos federal o no, però una república). Però recentment vaig descobrir un independentista liberal que apostava per mantenir la monarquia mantenint la casa reial. Aquesta possibilitat que desitjo que no prosperi, m'ha fet reafirmar que a l'endemà de la independència ens haurem d'asseure tots en una taula a decidir quin model d'estat volem i aquest serà un dels temes.

Avui, després d'un dia dur de feina, he estat veient La Noria de T5 (sí, sé el que ha fa Telecinco en contra la llengua catalana, però he pecat) que malgrat el que pugui semblar des de fora és un programa amb grans seccions de política que són molt interessants, encara que a vegades surrealistes. Aquest cop es discutia sobre la monarquia, la casa reial i sobre l'actual rei espanyol on hi han participat el bufó Jaime Peñafiel i el república i senador del PNB Anasagasti. No cal dir que m'ha permès reafirmar-me en la meva convicció de perseguir una república catalana on el Cap d'Estat sigui escollit per la ciutadania a través de la seva corresponent votació. Una de les qüestions que més m'ha encès han estat els quasi 9.000 milions d'euros que els ciutadans de l'estat espanyol paguen amb els seus impostos a mantenir la vida a la casa reial. Però el que m'encén no és només el reguitzell de néts i vestidets adients per cada moment del dia i de la setmana que necessiten, sinó la falta de transparència d'aquests pressupostos. La casa reial no té cap obligació de mostrar en què es gasta els nostres diners i quan reparteix a casa membre de la família reial com es fa en la majoria de les cada cop menys monarquies europees. Són els nostres diners i com la resta de pressupostos de l'estat haurien de quedar escrit exactament a on se'n va exactament aquests 9.000 milions d'euros.

També ha recordat que a la víspera de la campanya cap de l'inici de la campanya en les eleccions al Parlament Basc de 2009 en Joan Carles, en una inauguració d'un Biblioteca, li va dir a en Patxi López: "Patxi, a ver cuando ganas a éstos, que llevan casi treinta años en el Gobierno." I ho va rematar dient-li al membre del PP Basagoiti: "Vosotros lo que tenéis que hacer es apoyar a Patxi". El més trist de tot no és que tingui antipatia amb els nacionalistes bascos que era bastant lògic, sinó que ho expresses públicament, car en aquell moment ja està fent "política de partits" i això no ho pot fer com a cap d'estat que és.

Per anar acabant vull fer una reflexió sobre el mapa d'Europa del principi de l'article on podem veure en blau les repúbliques i en vermell les monarquies europees. Demostra que la república és la forma de govern més habitual a Europa i que només 6 països mantenen la monarquia. Totes elles tenen una transparència francament millor que l'espanyola. A l'estat espanyol la monarquia segueix sent la única institució intocable i blindada que no està permès posar en dubte la seva existència ni se'n pot fer broma (només cal recordar el segrest de la vinyeta dels prínceps d'Astúries del Jueves per part de la casa reial). Crec que sovint s'obliden que estem al segle XXI i no en una monarquia del segle XIX.

Ens farà falta mantenir la figura del rei en uns Països Catalans independents? Haurem de seguir mantenint els néts de'n Joan Carles o un hipotètics reis catalans? Necessitem que un espermatozoide accelerat decideixi quin ha de ser el nostre pròxim cap d'estat? Jo sincerament no ho vull això. Jo vull una presidenta de la república catalana que hagi estat escollit per tots els ciutadans i amb uns comptes transparents.

Endavant la cinquena república catalana!!!!

2 comentaris:

Alberto ha dit...

Hola Carles,

dius "a l'endemà de la independència ens haurem d'asseure tots en una taula a decidir quin model d'estat volem i aquest serà un dels temes" però després et centres en el rei.

A mi el que em preocupa és sobretot això, "quin model d'estat volem". I sobretot, quin "podrem aconseguir".

Creus que si Catalunya assoleix la independència aconseguiriem una constitució més progressista que (la merda que) la que tenim ara a Espanya? Quins valors emanaran d'aquesta constitució? Partirem de la constitució o l'estatut de la II República, o de la constitució burgesa actual?

La dreta és molt forta a Catalunya, i potser amb això es faria més forta. Igual em d'esperar a que es donin les condicions, o treballar primer per una III República amb els companys de la resta d'Espanya. O no, no sé...

Salut!
Alberto

Carles Paredes ha dit...

Com he dit jo donava per fet que amb la independència del Principat es proclamaria la República Catalana, però al veure que hi ha monàrquics catalans i a + que estan a favor que es mantingui la monarquia espanyola, m'ha fet reflexionar i criticar sobre la figura del rei espanyol i de la monarquia espanyola (que és la que pateixo dia a dia).

Com que cada cop el fet de ser independentista avarca un espectre ideològic més ample, em fa veure que ens haurem d'asseure i consensuar que és el millor.

Segons la meva opinió, crec que hauríem fer tabula rasa al crear la constitució de la nostra República Catalana i no fer simples modificacions de l'espanyola. El model com sempre han de ser les constitucions de les repúbliques europees o buscar la forma més adient per la nostra prosperitat.

Jo crec afirmar que la dreta catalana és majoritària o molt forta és ser massa agossarat, i que parlar de dretes i esquerres en els partits catalans és negar la realitat. Quan es facin les primeres eleccions a corts constituents sabrem cap a on tirarà la constitució.

Tenir un ull a la constitució de la II República tampoc crec que sigui el millor, bàsicament perquè ja fa 80 anys d'aquella i les coses canvien, a + tampoc es parla de la República Federal crec recordar (i jo crec necessària).

Els catalans sempre ens hem caracteritzat per ser progressistes com la lluita contra el maltracte animal.

Salut.
Carles