dijous, 25 de març del 2010

Enquestes, immigració i Anglada

(clicar la imatge per obrir el pdf)

Aquesta imatge resumeix els resultats de l'enquesta-estudi sobre la candidatura PXC que ha fet el diari el Periódico de Catalunya.

D'entrada, és despreciable pensar que un 24,1% dels catalans podria arribar a votar PXC, un partit feixista i xenòfog, que ha decidit presentar-se a les eleccions catalanes. I un 7,5% possiblement el votarà, és a dir, estem davant de la possible entrada al Parlament d'aquest personatge intolerant.

Més enllà dels resultats, però, m'agradaria remarcar una qüestió relacionada amb la pròpia pregunta de l'enquesta. La pregunta diu: "Si en las próximas elecciones se presentara Plataforma per Catalunya, un partido que los inmigrantes sin papeles no deberían tener ningún derecho, ¿lo votaría?". La pregunta que es fa no és la correcta, perquè PXC no és simplement un partit que aposta per a que els immigrants sense papers no tinguin drets, sinó que va més enllà. Per ell, hi ha massa immigració i s'ha de fer fora als immigrants. En comptes d'adoptar mesures per a la inserció social dels nouvinguts, se'ls ha de fer fora. Això és PXC, no el que diu la pregunta.

Si mostrem el partit de l'Anglada com una simple mesura de control dels immigrants, ens estarem equivocant i estarem propiciant que el feixista Anglada entri al Parlament. Provocarem que un partit xenòfog i racista tingui veu pròpia a la cambra representativa catalana, i jo personalment no vull un feixista al meu Parlament. No vull ser un nou exemple de passivitat davant actituts d'extrema dreta.

A part d'aquests resultats, el diari en publica uns altres relacionats amb el tema de la immigració:

(clicar la imatge per obrir el pdf)

La imatge mostra la realitat de la immigració a casa nostra. La immigració està considerada com a dolenta pel 48% dels catalans, segons aquesta enquesta encarregada pel diari.

Aquesta enquesta demostra l'arrelació que està tenint a la població catalana la creença que la immigració en sí és dolenta. De fet, són els partits com el de l'Anglada els que fan que aquesta opinió creixi a les nostres llars. el problema no és la immigració sigui dolenta en sí mateixa. La mobilitat de les persones no ha de ser pas dolenta per ella mateixa. El problema que hi ha és, segurament, les polítiques socials i educatives que es prenen en relació amb els immigrants.

Cal una política que fomenti la interelació immigrants-natius, cosa que actualment no es fa i provoca que es generin guetos marginals a les nostres vil·les. Cal que fomentem la adaptació al seu nou país, començant per la llengua i acabant per les costums, passant pel propi compliment de la llei. Efetivament, no podem permetre que els supermercats que són propietat d'immigrants puguin obrir fins a altes hores de la nit, provocant una competència deslleial per la resta de comerços. Però això no és problema de la immigració com a tal, sinó de l'administració d'aquesta.

Per tant, no ens equivoquem senyors. La immigració no és dolenta. Ans al contrari, la diversitat cultural sempre serà una riquesa afegida pel país. Cal administrar-la amb saviesa, i aquí és on el tema trontolla.

No criminalitzem la immigració. Adaptem-la a la nostra vida, i denunciem els xenòfogs i els feixistes!