divendres, 26 de març del 2010

Contaminació informativa, sempre contra els mateixos

El Real Instituto Elcano ha publicat avui un baròmetre dedicat a estudiar la situació política internacional vista des del punt de vista dels espanyols. L'estudi, realitzat a 1200 persones per via telefònica, tracta diversos temes de la política internacional actual, com la valoració dels polítics mundials, valoració de la cimera de Copenaghen, la crisi financera... Força preguntes sobre temes varis però m'ha sorprès sobretot una pregunta concreta, que és aquesta:

¿Cree Vd. que Hugo Chávez ha colaborado con ETA?


Fins aquí arriba la contaminació informativa a l'Estat espanyol. Arriba fins al punt que a una pregunta telefònica d'un enquestador, sense opció a argumentar ni objectar, sobre si la suposada relació d'ETA amb Chávez, un 43% dels enquestats gosa afirmar que aquesta existeix. I l'impressionant del cas és que no s'està parlant d'un tema que ja porta anys a l'escena. No! Les acusacions de l'Audiència Nacional a Chávez de col·laboració terrorista amb ETA, van sortir a la llum el dia 1 de març, per tant, fa menys d'un mes!

Un exemple més de com la contaminació informativa arrela a la consciència de la gent d'una forma estrepitosament ràpida. Es demostra alhora, i potser el més important, que la intenció de criminalització del moviment bolivarià per part de la dreta (i la hipotètica esquerra actual) espanyola s'articula clarament per mitjà dels comunicadors de masses, que tenen el poder i la credibilitat guanyada, de tal manera que el que ells diguin va a missa.

Recordem eh! Un 43% dels espanyols (seguint aquest baròmetre) afirma que existeix una relació entre Chávez i ETA. Quan segurament l'única cosa que coneixen del procés bolivarià i, en concret d'aquest cas, és el que els expliquen a la tele, sense que ells es preocupin en contrastar les informacions. I és més, és una afirmació sense sentit perquè el propi Chávez ja es va mostrar en el seu moment a disposició de l'Estat espanyol en la lluita contra les actituts terroristes.

Em veig impotent en casos com aquests, on la contaminació informativa entela la vista de les persones. On el rigor informatiu i la búsqueda de la realitat brillen per la seva absència. Impotent de veure com la dreta se'n va a casa cada dia més contenta criminalitzant sense parar el moviment bolivarià i el seu líder, i de retruc, el model de país pel qual està treballant des de fa 11 anys.

Apaga la tele i pensa, collons! Això et farà lliure!