divendres, 26 de març del 2010

No podem créixer infinitament en un món finit



És l'hora d'aturar el creixement sense límits, aturar la despesa desmesurada. Estem destrossant el nostre món. Pensem que és infinit i basem la nostra economia, producció i manera de viure en aquesta tesi. Una tesi totalment errònia. No podem continuar així, bé, sí que podem continuar així, podem seguir destrossant el planeta fins que no ens quedin recursos possibles.

És l'hora del DECREIXEMENT! Ara toca reciclar, estalviar, reduir, buscar alternatives, innovar, energies renovables, acabar amb el consumisme... Moltes paraules que sonen a utopia o impossibilitat, però cadascú pot aportar el seu gra de sorra.

Per la ciutat o pel poble, utilitza la bici, deixa el cotxe. Una dutxa de 4 minuts, no 20. Paper, plàstic, vidre i orgànic; separa les deixalles. Reutilitza materials, objectes. Apaga la llum quan no sigui necessària. No gastis per gastar, sigues conscient en el consum. Utilitza el transport públic en detriment del privat. Inverteix en banca ètica, inverteix en banca sostenible. Quan vagis a comprar porta el teu carro, no calen més bosses de plàstic. Respecte el medi ambient, no embrutis la natura quan vagis a la muntanya.

Cada dia pots col·laborar en el decreixement. El decreixement col·lectiu ha de venir des del decreixement individual. Si esperem que sigui la resta els que canviïn no aconseguirem res.

Tots som importants en aquest procés! No ens quedem de braços plegats, el futur dels nostres fills està en joc. No girem el cap, afrontem-lo!



PD: Relacionat amb aquest tema, he trobat per internet una proposta, que es basa en les "ciutats en transició", és a dir, plasmar un nou model de vida que, des de la realitat local i veïnal, treballa per rebaixar la dependència del petroli i buscar un model de vida més sostenible.

És prou interessant el que promou. Podeu llegir una entrevista, entrar al seu web i llegir una notícia on explica la repercussió de la idea, fins i tot, a prop nostre. Ja són gairebé 300 municipis que han adoptat aquesta teoria i l'han posat a prova a la seva vil·la. Prenguem el seu exemple!

Totes les idees són bones per millorar i augmentar la sostenibilitat del nostre model de vida i de societat. Amunt!