dimecres, 14 d’abril del 2010

"Si el clima fós un banc, ja l'haurien salvat!"


Chavez à Copenhague 1/2 Sous-titré fr



Chavez à Copenhague 2/2 Sous-titré fr


Estic segur que el 90% de la gent quan comença a escoltar repetidament paraules com: "capitalisme", "socialisme", "imperialisme", acaba canviant de canal o no escoltant res més del discurs en qüestió. I sobretot, si aquestes paraules vénen d'Hugo Chávez. Ara bé, sovint, cal escoltar i raonar a partir d'aquestes paraules.

Aquest vídeo del discurs que va fer Hugo Chávez a la cimera de Copenhaguen, mostra claramanet que, en el fons, tots aquests termes estan íntimament relacionats amb els termes que poden canviar el curs del planeta en els propers anys: "canvi climàtic". I no ho dic jo, que em poden acusar de no ser objectiu referent a temes polítics, crec que respon a un raonament lògic al que qualsevol persona pot arribar si s'informa una mica. I també, veient com van succeir-se els fets a la cimera de Copenhaguen.

El propi sistema actual (sí, el sistema capitalista, com explica en Chávez) està subjecte a un creixement infinit i irracional, aquesta és la seva gènesi. Per tant, és el sistema, el model capitalista, el que comporta una destrucció del territori i una agressió al clima. És en vistes del benefici econòmic i la reducció de despeses, el que porta als països més rics a negar-se a convenis que els comporti una reducció de les emissions, a prendre un compromís ferm pel respecte a la natura. Perquè això els comporta canviar el seu sistema a redefinir el capitalisme, és a dir, reduir beneficis, i és això el que volen evitar.

Ha de ser compromís, com diu Chávez, dels principals països emisors, dels països més poderosos els que han de prendre part activa en el que se'ns ve a sobre. Tanmateix, són ells els que defugen de tals responsabilitats. Són els països que es reuneixen periòdicament als G-8, G-20 els que defugen de compromisos davant del canvi climàtic, com ho fan per erradicar la pobresa o per reduir la violència bèl·lica internacional.


Copenhaguen va ser un nou fracàs. Potser és que en el sistema actual, la solució no s'hi pot trobar. No tornaré a repetir el de sempre, però potser si ens ho prenguéssim més seriosament en trauríem millors conclusions.