dilluns, 26 d’abril del 2010

Les xifres que deixen les consultes

La tercera onada de consultes celebrada ahir dia 25 d'abril ja té dades definitives. El Sí ha guanyat amb un 92'6%, front el 4'8% del No i el 2'2% del vot en blanc. La participació ha quedat situat finalment al voltant del 20%.

La participació total, després de les diferents onades de consultes, està al voltant dels mig milió de votants, és a dir, 500.000 persones han participat d'aquest procés popular, amb un suport al SÍ del 92%, aproximadament. Per tant, 460.800 catalans són partidaris de la independència ja, celebrades les tres onades de votacions.

Estem parlant que el suport a la independència supera en vots al suport que tenen partits polítics de l'arc parlamentari com ICV, PP i ERC (282.693, 316.222 i 416.355). I això, quan encara queda el 63% (!) de catalans per votar. Únicament el 37% de la ciutadania catalana ha tingut la consulta popular al seu municipi, per tant, s'ha aconseguit que mig milió de catalans votin a favor de la independència, sense que ni la meitat dels catalans hagin encara dit la seva.

La participació conjunta de totes les consultes sobre la independència queden sobre el 22%. Valorar la dada fora de context, podria portar al pessimisme i a pensar que no s'ha aconseguit l'objectiu. Però s'ha de tenir en compte que, en les últimes eleccions al Parlament, la participació va ser del 56%.
És a dir, s'ha aconseguit la meitat de la participació que té unes eleccions al Parlament de Catalunya. Tenint en compte l'absència de mobilització del NO, podríem estar parlant que, en un escenari on la mobilització del NO fós activa, i amb una participació semblant a les del Parlament, els resultats serien propers al 50%-50%, entre el SÍ i el NO.

Cal destacar que, en aquesta onada de consultes, hi havia el gran repte de les ciutats més poblades. Girona, Lleida, Reus, Figueres, Granollers i Igualada suposaven un gran repte per a aquesta onada, i s'ha pogut solventar amb escreix. Amb participacions del 21% a Girona, per exemple, s'ha pogut aconseguir, en general, la consolidació d'una bona participació en aquest procés popular.

I cal recordar, que s'està aconseguint tot això sense el suport mediàtic dels mitjans de comunicació, sense el suport de les institucions (que, personalment, crec que no han de participar-hi), amb uns recursos econòmics limitats, amb atacs de partits polítics per a deslegitimar les consultes...

No ens estan regalant res, ni ens ho regalaran. Per tant, és necessari el treball des de la base popular i ciutadana per a fer que aquestes consultes surtin endavant.

Ningú ens ha dit que sigui fàcil. Però, malgrat tot, guanyarem!