dimarts, 6 d’abril del 2010

Salvem el Cabanyal!

Avui han començat els enderrocaments al Cabanyal. Coincidint amb l'entrada en vigor de la llei que declara que els enderrocaments “no perjudica, daña o deteriora la protección del conjunto histórico de la ciudad", el PP de València ha decidit que, sense fer cas al Ministeri de Cultura, la Plataforma Salvem el Cabanyal i obviant els resultats de molts estudis fets, ja tocava començar, i avui a primera hora ha enviat les grues al barri mariner de València i ha començat l'espectacle. De fet, ahir a la nit, es van començar a senyalitzar les zones a les quals aquest matí es produiria l'enderrocament, parofitant que la majoria de la gent de la ciutat tornava de vacances i així, evitant protestes més ben organitzades, ja que la gent estava enfeinada en plena operació retorn.

Sembla clar que tan sí com no, l'únic que volen els populars valencians és acabar amb aquest barri sigui com sigui.

El Cabanyal, un barri declarat Bé d'Interès Cultural fa més de 17 anys, que forma part de la història de la ciutat valenciana, i que sembla que els populars no els tremola la mà per enderrocar.

Per la seva banda, la Plataforma Salvem el Cabanyal porta 12 anys lluitant per evitar la prolongació de l'avinguda Blasco Ibañez. Una prolongació de l'avinguda que provocaria la destrucció d'un gran nombre de cases (1.652 vivendes), algunes d'elles de la zona declarada com a Bé d'Interès Cultural. Edificis de 5 o 6 alçades substituiran les acutals vivendes que formen la típica trama reticular del barri valencià. Un destrucció que provocarà que moltes persones hagin de quedar-se fora del que ha estat sempre casa seva i amb l'obligació d'haver d'anar a viure a algun altre lloc. A banda de l'impacte personal pels veïns desallotjats, el projecte de la prolongació de l'avinguda Blasco Ibañez provocaria una divisió del barri mariner bestial. Com es veu al gràfic contigu, l'avinguda dividiria brutalment el barri en dos parts trencant totalment el barri i destruint un barri històric.


Sense fer cas a les protestes dels valencians i les valencianes, doncs, avui han començat a destruir el barri. I això no és tot, perquè el PP valencià no només no escolta les protestes veïnals i ciutadanes, sinó que obvien també les resolucions del Ministeri de Cultura on afirma que la llei del PP que permet els enderrocaments suposa un expoli del Conjunt Històric del Cabanyal. Una demostració de força del PP de València que repta al Govern amb la seva decisió de començar amb els enderrocaments, això sí, amb aquesta decisió li plouen les crítiques pertot arreu. Tanmateix, aconsegueixen que es parli més d'això que no pas de la publicació del sumari del cas Gürtel.

A més, els enderrocaments d'avui han estat marcat per les protestes dels veïns i de diferents polítics, que, per variar, han rebut la brutalitat policial. Unes protestes sufocades a cops de porra com, altrament, ja ens tenen acostumats. La policia s'ha encarregat de deixar via lliure a les grues i excavadores, repartint cops de porra als veïns de les cases enderrocades! Aquí us deixo una mostra:



El Cabanyal, una mostra que l'especulació no té límits. Que és ben igual tenir tota una ciutat en contra i, fins i tot, el Govern en contra, que no importa pas. Una mostra que el benefici propi està sempre per sobre de les reclamacions colectives i de la justícia social.

La lluita, però, continua. Els valencians no es quedaran de braços plegats davant aquest atac a les seves vides. La ministra de Justícia ja ha declarat que s'han de prohibir més enderrocaments. La lluita veïnal i dels moviments socials aconseguirà acabar amb aquesta injustícia.

SALVEM EL CABANYAL!