dilluns, 19 d’abril del 2010

La consulta a Barcelona, a debat: la pregunta

El passat dia 10 d'abril, durant l'assemblea de Gràcia Decideix, va sorgir el debat sobre la formulació de la pregunta, un debat que també s'han donat per la xarxa i per sectors de l'independentisme. M'agradaria dir-hi la meva i intentar aportar arguments sòlids per a que tothom pugui entendre el que alguns defensem.

"Està d'acord que la Nació catalana esdevingui un Estat de dret, independent, democràtic i social, integrat a la Unió Europea?". Aquesta és la pregunta que es formularà als barcelonins i barcelonines el dia 10 d'Abril que l'any que ve. Dos comentaris al respecte:
  1. Em sembla, personalment, molt encertat el terme "Nació catalana". Crec que és la millor manera d'englobar tots els diferents sentiments que es troben al principat respecte la territorialitat. Crec que pot englobar perfectament tant els que creuen en la independència per el Principat, com els que volem uns Països Catalans independents. Un encert, sí.
  2. Per altra banda, trobo un error la inclusió de l'afegitó "integrat a la Unió Europea" a la pregunta. Deixant de banda l'opinió subjectiva que pugui tenir respecte la UE, trobo que l'aparició d'aquesta part de la pregunta pot ser perjudicial per la consulta. Primerament, perquè a les consultes, s'hauria de preguntar única i exclusivament sobre la independència de la nació catalana, incloure una altra pregunta és un error. No es poden fer dues preguntes en una. Primer la independència, després ja decidirem el model que volem.
  3. Aquest fet, alhora, pot fer que sectors de la societat que volen la independència, però es mostren totalment contraris a la UE, no es vegin representats amb aquesta pregunta, i, fins i tot, declinin l'opció d'anar a votar o votar negativament. Cal treballar per a que aquesta consulta representi totes les sensibilitats (com s'ha aconseguit amb el terme "nació catalana") i apostar per la tranversalitat. Lamentablement, no s'ha aconseguit que la gent reflexioni sobre aquest tema i la pregunta ja està tancada. Un error.

Cal fomentar la participació, que és el més important al final, i cal respectar i englobar totes les sensibilitats. S'ha de treballar en aquesta sentit i aconseguir que la consulta sigui un èxit.