diumenge, 18 d’abril del 2010

La consulta a Barcelona, a debat: l'estructura

Com ja he dit en l'article anterior, la consulta sobre la independència a la ciutat de Barcelona ja té data. Una bona notícia que demostra que el procés de formació de Barcelona Decideix segueix el seu curs i que, finalment, com la resta de municipis i ciutats catalans, els barcelonins podran fer sentir la seva veu.

Tanmateix, m'agradaria remarcar una sèrie d'aspectes que han aixecat discussions, per la xarxa i també a la passada assemblea de Gràcia Decideix.

Com ja hem explicat, la data de la consulta, 10 d'Abril de 2011, ha estat triada per l'assemblea de Barcelona Decideix, una assemblea oberta a tothom però on el dret a vot està reservat a les entitats. Una estructura que desperta força recels en certs àmbits de la societat.

Cal recordar que el naixement de Barcelona Decideix es va donar bàsica i fonamentalment, fruit de l'impuls que van donar des de sectors molt propers a ERC, i gairebé de forma secreta. Arran d'aquest impuls, i aprofintant-lo, s'ha tirat endavant el procés. L'error ha estat, després de donar el primer impuls al procés, no delegar les responsabilitats i voler centralitzar totes les decisions al voltant d'una estructura molt concreta. A mi, com a persona implicada en el procés, però sense reprensentar cap entitat, m'ha vingut donada tant la pregunta a formular, com la data de la consulta, sense que jo pugui dir-hi la meva.

Caldria, per incrementar el caire popular de la consulta, que l'estructura es basés fonamentalment una distribució per districtes, és a dir, que les decisions anessin de districte a Barcelona, no a l'inrevés. Que la font de decisió fós cada districte per separat, fomentant la discussió i la reflexió, i posar en comú els temes principals amb la resta de districtes.

Barcelona Decideix hauria de servir, doncs, únicament com a posada en comú de decisions dels districtes i com a canalitzador d'aquestes decisions, per a res més. No ha de ser la font de les decisions, que després es transmetin als districtes.

S'hauria d'impulsar una estructura més horitzontal, fugint de partidismes i de personalismes, apropant el procés a la voluntat i decisió popular.

Tot i així, seguirem treballant!