divendres, 20 de juny del 2008

El Senat francès elimina el reconeixement de les llengües regionals

El Senat francès va decidir el dimecres dia 18 de juny suprimir el reconeixement de les llengües anomenades "minoritàries" o "regionals" a l'Estat francès, com poden ser el basc, el català, el bretó o l'occità.

A finals de maig, davants les demandes d'alguns diputats de la cambra, el parlament francès va aprovar per una àmplia majoria la reforma de la constitució que incloïa el reconeixement d'aquestes llengües, per poder gaudir d'una protecció legal i jurídica major que la que tenien fins ara. Malgrat les demandes, la ministra de cultura Christine Albanel deixava clar poques hores després que el govern francès no tenia intenció de variar en cap punt l'estatus legal i jurídic d'aquestes llengües. Per això ahir va sorprendre l'aprovació d'aquesta esmena.


Malgrat aquesta aprovació, la Cambra baixa francesa va aprovar una esmena en la qual suprimeix aquesta referència a les llengües minoritàries. Van votar a favor d'eliminar aquesta referència en total 216 senadors -la majoria de l'UMP, radicals, comunistes, centristes i també alguns socialistes-, i 103 hi van votar en contra. No deixa de sorprendre aquesta decisió, ja que precisament la UMP (dreta) i la majoria de partits van votar a favor de l'esmena a l'Assemblea Nacional francesa, fa algunes setmanes. L' "anul·lació" de la referència a les llengües "minoritàries" de l'Estat francès arriba després que l'Acadèmia francesa afirmés que aquest reconeixement era un "atemptat" contra la identitat nacional francesa, en una polèmica declaració sense precedents.


Sincerament, no entenc les decisions dels partits polítics. Al Parlament voten a favor, mentre al Senat s'hi oposen... Digueu-me malpensat però això per mi olora a populisme.

La gent, habitualment, s'entera més del que es debat al Parlament, mentre que el Senat queda força apartat. Per això crec que és força útil mostrar una bona opinió de cara a la majoria de públic, i en canvi, al Senat (que crec que és inútil) deroga la llei.


Ací queda

Siau!