dilluns, 6 de setembre del 2010

Passos per a un procés irreversible!

Ja fa unes setmanes, una declaració d'ETA sacsejava el panorama polític i social basc, així com el panorama polític de l'Estat espanyol. I és que l'organització armada declarava un alto-el-foc indefinit.

Una declaració emmarcada clarament, dins del procés iniciat ja fa gairebé un any per l'esquerra abertzale amb la declaració d'Alsasua, la declaració de Brusel·les i ratificades, ambdues, en l'acord estratègic entre l'esquerra abertzale i EA. Un procés obert a altres formacions i àmbits socials i sindicals, que preté obrir un procés democràtic per a Euskal Herria.

Les reaccions a la declaració d'alto-el-foc no es van fer esperar. I la majoria d'elles, com no podia ser d'altra manera, intentaven restar importància a la decisió de l'organització i remarcaven que allò no tenia cap mena de validesa. D'altra banda, sectors abertzales i, alhora, sectors de la comunitat internacional, no s'estaven de remarcar la importància d'aquesta decisió, que obre un nou escenari polític al País Basc.

Ara per ara, les coses estan clares. Com ja van dir en declaracions els portaveus de l'esquerra abertzale, la pilota és al terrat de l'Estat espanyol i encara no ha mogut un dit que favoreixi la resolució del conflicte i que obri un nou procés de diàleg.

Lluny d'això, com vam poder llegir ahir als diaris, continuen amb la seva política repressiva i agressiva contra tots els sectors abertzales. O com, el passat cap de setmana, l'Audiència Nacional va prohibir la manifestació pels drets civils i polítics bascs.

Sóc optimista, sí. El procés ja no té marxa enrere. Allò que començava fa un any com a un procés en potència, poc a poc, pas a pas, està passant a ser real. Els passos per ara els han donat només els d'una banda de la taula. L'altra segueix intentant treure partit del mateix pastís de sempre.

I malgrat tot, malgrat tot guanyarem!