dijous, 27 de maig del 2010

Els dies de les vaques grasses han acabat!

Avui voldria recomanar una pel·lícula alemanya que es diu Die fetten Jahre sind vorbei que ve a ser "Els dies de les vaques grasses han acabat". Possiblement és més coneguda pel títol de les traduccions en anglès i castellà, The Edukators o Los Edukadores. La pel·lícula protagonitzada per l'actor català, Daniel Brüll (protagonista de la pel·lícula Salvador), tracta de tres joves anticapitalistes que els uneix el desig de poder canviar l'estat de les coses. Dos d'ells tenen una manera curiosa de lluitar contra la dictadura del capital canalitzada en accions contra els rics, que es veu alterada per un incident.

No m'agradaria revel·lar gaires detalls més de la pel·lícula i el que succeeix, però crec que és molt recomanable que la veieu, perquè no crec que us deixi indiferents. Aquí us deixo un tall transcrit de la pel·lícula realment punyent i deixa a tots en el seu lloc.

Jule (anticapitalista): ¿Quant guanya a l'any?
Hardenberg (empresari): 200.000 més o menys.
Jule: 3,4 milions és el que vaig llegir.
Hardenberg: Ah...
[...]
Jule: ¿Quantes hores treballes normalment al dia?
Hardenberg: 13 o 14 hores fàcilment.
Jule: I, ¿que fa amb tot aquests diners? Acumular coses, coses grans i cares. Cotxes cars, mansions enormes, un iot. Un munt de coses que diguin: sóc un mascle de primera. No em ve al cap cap altre raó. Ni tant sols té temps lliure per a navegar en el seu iot. Però ¿per què sempre vols més?
Hardenberg: Vivim en una democràcia. No haig de justificar que posseeixo certes coses que he pagat amb els meus diners.
Jan (anticapitalista): S'equivoca. Vivim en una dictadora del capital.
Hardenberg: Mira.
Jan: Vostè ha robat tot el que posseeix.
Hardenberg: Puc permetrem tenir més coses perquè he treballat més que altres, perquè vaig tenir les idees acertades en el moment oportú. I a més, no sóc l'únic que ho ha fet.
Jule: Que maco.
Hardenberg: Molts tenen les mateixes oportunitats però no se'n adonen.
Jule: És un lluitador, oi? En el sud-est asiàtic moltes persones treballen 13 i 14 hores diàries però no viuen en mansions, guanyen 30€ al mes. Es probable que elles també tinguin grans idees, però no poden ni pagar-se un bitllet d'autobús fins al poble del costat.
Hardenberg: Perdònam per no haver nascut al sud-est asiàtic.
Jule: Però podria ajudar que la vida fos allà una mica més fàcil. El primer món hauria de perdonar el tercer món, renunciant només al 0,01% del Producte Interior Brut.
Hardenberg: Això provocaria l'enfonsament del sistema econòmic mundial.
Jule: Vostè el que vol és que siguin pobre. Aquesta és la raó, perquè així poden controlar-los millor. Fer que venguin les seves matèries primeres a preus ridículs.

Manche menschen andern sich nie!