dissabte, 25 d’octubre del 2008

Espanya perd posicions en el rànquing de llibertat de premsa!

"L'organització Reporters sense Fronteres (RSF) ha fet públic el seu informe anual sobre la llibertat de premsa arreu del món. Encapçalen la classificació com sempre Islàndia i Noruega, capdavanters en la defensa de la llibertat de premsa. S'hi incorpora enguany Luxemburg, que apareix per primer cop en aquest rànquing de RSF, i a continuació hi aparèixen Estònia, Finlàndia i Irlanda. Els estats espanyol, i també francès, però continuen perdent posicions any a any, malgrat el fet que del "top 27" d'aquesta classificació, 25 són estats europeus.

Si en l'informe de 2007 Espanya apareixia en la posició 35, enguany està empatat en els llocs del 36 al 40 amb Sudàfrica, Cap Verd, Bòsnia-Herzegovina, Taiwan i els Estats Units. França baixa també fins a quatre llocs, i passa de la posició 31 a la 35. Per posar alguns exemples, se'ls considera països amb menys llibertat de premsa que països de l'Amèrica Central i el Carib, com Jamaica i Costa Rica (21 i 22), Surinam (26) o Trinitat i Tobago (27).

Respecte de la pèrdua de posicions de l'Estat espanyol, RSF ha recordat episodis com la censura de la revista El Jueves, segrestada per ordre judicial. L'entitat considera que un estat democràtic ha de garantir el dret a publicar una caricatura encara que sigui "xocant". També ha fet referència al conflicte entre la banda ETA i el govern espanyol, conseqüència de la qual alguns periodistes han de dur escorta. Tot i això aquestes no són els únics aspectes negatius, ja que es repeteixen pressions i intimidacions a molts nivells."

[fragment d'article de Racó Català]


Sincerament em sembla patètica la situació d'Espanya en aquest rànquing mundial que es trobi en el lloc 36 significa que ja no només es troba a la cua dels Estats europeus sinó que a sobre, es troba més avall. Crec també que l'episodi de El Jueves és un molt bon exemple d'aquesta manca de llibertat.

Per altra banda, no només penso que la situació de l'Estat espanyol en aquesta llista és patètica, sinó que crec que aquesta llista no hauria d'existir. Realment és una idea molt poc realista perquè malauradament en el món que vivim les llibertats són censurades a moltíssims llocs. Però crec que la llibertat és intractable i per tant, no s'hauria ni de nombrar la manca de llibertat de premsa.

Però bé, ja sabem com va el món.

Ací queda

Siau!