diumenge, 24 d’octubre del 2010

Democràcies de fireta

Em repeteixen que sóc jove, que encara he de viure molt. Que he d'aprendre. Que em cal viatjar. M'ho diuen i m'ho repeteixen, però jo ho tinc ben clar.

I no tinc cap problema en dir-ho: tenim una democràcia de fireta.

Així ho crec fermament: el sistema de democràcia representativa (electiva, li diria jo) no funciona. Bé, sí que funciona, funciona per defensar els més forts davant les reclamacions dels més dèbils. Funciona per perpetuar la subordinació dels pobles a la lògica neoliberal que impera a la nostra estimada Unió Europea. La subordinació de la democràcia als mercats capitalistes.

Només cal mirar què està passant aquí al costat, a l'altre vessant dels Pirineus. En Sarkozy vol aprovar una reforma de les pensions, propòsit que a dia d'avui ha aconseguit, peti qui peti.

I té tot el país al carrer, dia sí i dia també. Al carrer per reclamar i protestar contra aquesta reforma, per reclamar una alternativa o, encara que sigui, prendre part de la política que es dugui a terme. Que la política es basi en la participació activa del poble.

I és que quelcom no funciona com cal, quan l'aprovació de la reforma es dóna dies després de la cinquena vaga general. Quelcom no va bé. I parlo de França com podria parlar de l'Estat espanyol. L'únic que allà els sindicats els tenen més ben posats, sembla.

Es pot saber qui representa Sarkozy, quan, en realitat, la gran majoria de la població francesa està contra de la reforma que vol fer?

No n'hi ha prou amb anar a votar cada 4 anys i escollir un suposat representant, perquè això no garanteix una democràcia real. Si entenem la democràcia com un sistema polític on el poder de decisió estigui situat en els i les ciutadanes.

Que no ens enganyin amb democràcies fictícies.

Hem d'apostar per una democràcia directa, descentralitzada per barris i vil·les, on s'escolti la veu del ciutadà de forma propera i entenedora. On les decisions siguin preses en conjunt, amb diversitat d'opinions i visions, amb dret a opinar i votar.



Per cert, parlant d'això, la CUP de Barcelona el dia 6 de novembre enceta el procés participatiu per a elaborar el programa electoral per a les properes eleccions municipals. L'exemple d'una política diferent.


1 comentari:

Anònim ha dit...

Bon article, jo no només diria que el sistema de democràcia repressentativa no funciona, potser va funcionar en una època, però és insuficient a dia d'avui on tu no pots predir tots els problemes i els canvis que viurà el teu país en un programa, doncs normalment vens a "arreglar" els problemes de l'altre govern, avui dia vivim a un ritme molt ràpid on la majoria de coses no estan inclosses als programes dels partits, i per tant acaben fent el que volen, o millor dit el que volen les grans corporacions. Continuen tenint legalitat, però la legitimitat la perden al dia següent de les eleccions. I a tot això li hem d'unir que l'Estat com a tal està perdent poder, ja que fa lleis a un nivell estatal, quan tenim un mercat global, i per tant els problemes passen fronteres, i llavors tenen una capacitat de poder solucionar les coses ínfima.

Així que com bé has dit, tenim una democràcia de fireta.