dijous, 28 d’octubre del 2010

L'ONU es posiciona contra el bloqueig a Cuba


L'Assemblea General de l'ONU va posicionar-se ahir 26 d'octubre, per dinovè cop, a favor de l'aixecament del bloqueig que manté els Estats Units sobre l'illa de Cuba, des de l'any 1962.

Dels 192 països que integren l'ONU, 187 han votat a favor d'eliminar bloqueig, 3 han s'han abstingut (Illes Marshal, Palao i Micronèsia) i 2 han votat en contra d'aixecar-lo. Curiosament, quan he llegit quins han estat els dos països que han votat en contra, no m'ha sorprès veure-hi escrits els noms d'"Estats Units" i "Israel".

M'ha fet gràcia fer el càlcul percentual que aquestes dades signfiquen. El 92'7% dels integrants de l'ONU creuen que el bloqueig dels Estats Units hauria d'acabar. Són dades que funcionarien com a mesura de pressió definitiva per a qualsevol país del món, però no pels EUA. Dinou resolucions totalment obviades per part dels nord americans, davant una situació que ja salta a la vista de tothom.

No té sentit que, 48 anys després, l'estat nord americà continuï amb aquest embargament, que començà com a reacció a les decisions preses després de la victòria de la revolució liderada per Fidel Castro contra la dictadura de Batista, i que ha perdurat fins ara, com a mesura de força per part dels EUA, però sense cap argument lògic que la legitimi.

No trobo més enllà de l'orgull propi (patriòtic gosaria dir), cap altra explicació per a sustentar aquesta decisió presa en unes condicions i en una època molt diferents a l'actual. No sé si és que Estats Units es pren això com un partit entre l'illa cubana i els nord americans, com una confrontació entre models o entre persones.

Però més enllà d'això, no hi trobo cap mena de lògica a aplicar als cubans tot aquest reguitzell de prohibicions i imposicions. I no ho dic jo, ho diu l'ONU!

1 comentari:

Anònim ha dit...

Diu molt que sobre la ONU s'hagi possicionat 19 vegades sobre un tema, i no hagi servit de res... També és curiós que un dels països que més s'ha beneficiat del lliurecanvisme bloquegi el comerç internacional d'un altre país.