dijous, 31 de desembre del 2009

Viquipèdia sectària o cabòries d'ignorància?

Avui he descobert que sóc famós, que surto als mitjans, que sóc un actor secundari de 19 anys d'una obra teatral on els personatges principals són en Santi Capellera i Rabassó, i la Viquipèdia. Quins nervis. I com a famós que sóc, vull donar-me encara més a conèixer, però no creant el meu article a la Viquipèdia, sinó difonent l'article (titulat: La Viquipèdia, un lloc web sectari on alguns són més iguals que altres) dels mitjans de comunicació on vaig tenir el gust d'aparèixer pels volts del setembre per un article d'en Santi Capellera: Diari Maresme, Girona notícies, Es Diari, Diario Digital de Menorca, i en dos blocs d'en Capellera. Però, com passa sovint, quan el crític de teatre i el protagonista principal de l'obra són la mateix persona mostren una visió molt esbiaixada de la realitat. Per aquesta raó, i per no caure en el mateix parany, jo ho advertiré per avançat que mostraré les dos visions: la primera, que és oferir-vos el guió de l'obra teatral sobre els fets (neutral), i la segona, la meva visió com a actor secundari.

Guió de l'obra:

1. Creació de l'article per l'usuari Perinno (després es sabrà que és el mateix, Santi Capellera i Rabassó) el 10:26, 27 març 2009.
2. L'usuari Paucabot afegeix la plantilla (Falten Referències de rellevància [FRR] ) on es demana l'addició de referències per demostrar la notabilitat del personatge. (28 de març).
3. L'article rep modificacions de l'usuari Perinno durant 2 dies i elimina la plantilla de FRR.
4. L'usuari Bestiasonica, afegeix altre cop la plantilla FRR i la plantilla Orfe. (8 d'abril)
5. Paucabot afegeix la plantilla proposta d'esborrament amb el motiu: "Currículum d'un periodista. No aportades referències sobre la seva notabilitat"). Afegeix un avís a la plana de discussió de l'usuari creador de l'article sobre la seva proposta d'esborrament, tanmateix, s'oblida de penjar-lo en la pàgina on es discuteix les propostes d'esborrament.(26 d'abril).
6. L'usuari KRLS se n'adona i el penja a la pàgina de discussió sense votar en contra ni a favor (5 d'agost).
7. Al cap de 7 dies i amb 2 vots a favor vàlids, tal com marquen les normes d'esborrament consensuades, l'administrador KRLS (votació democràtica de la seva investidura com a tal) esborra l'article del periodista Santi Capellera i Rabassó. (12 d'agost)
8. Pàgina de discussió d'un usuari, que es veu envaïda per l'enuig d'en Capellera i la conseqüent resposta del seu missatge per diversos usuaris.
9. Comentaris de resposta d'usuaris que contesten a les diferents pàgines des d'on contesta l'escriptor (1, 2, 3).
10. La ip estàtica des d'on el periodista també va comunicar-se amb nosaltres (tant en el seu enuig com en l'article) apareix per vandalitzar l'article de Gava amb la ip 195.53.62.114.

(Com que a vegades es fan apunts en els guions original pels propis actors, si es troba a faltar algun pas, només cal comentar-ho i l'afegiré)

Article d'opinió:

Com actor secundari de 19 anys, amb el nom artístic KRLS, que duu contribuint en aquesta obra mestre que és la Viquipèdia des de fa més de 3 anys i 3 mesos i més de 19.000 contribucions, i en el qual sóc administrador d'aquesta després de rebre el suport de més de 20 usuaris de la viquipèdia en català, crec que tinc el dret a opinar. Tinc intenció d'oferir la meva visió, possiblement no tant malinterpretada com la del periodista Capellera al conèixer , crec jo, perfectament el funcionament de la mateixa. I això no ho dic per fer-me el presumit o presumptuós, sinó per intentar desmuntar les paraules que poc educadament em llença com: "crio" de 19 anys amb una evident falta de criteri i d'estudis, i sobretot d'experiència mundana pugui posar en dubte la rellevància d'un periodista amb una professionalitat constatada de més de 30 anys, i pugui decidir sobre si la seva pàgina s'esborra o no. En una cosa té raó, però aquí torna a caure en la seva ignorància, jo no decideixo què s'esborra o no, jo haig de fer el que la comunitat ha votat en aquella proposta d'esborrament, jo sóc el jutge que ha de fer complir la llei que el poble demana. O també aquesta gran perla de Qui decideix ara per nosaltres i pel país, les guarderies i els setciències? Els necis que creuen saber sense saber res, són els que ara sembla ser que dictaminen què s'hi inclou o no en un referent tant important com és ara la Viquipèdia catalana. O quan em/ens tatxa de totalitaristas.

Podria citar nombrosos basals d'aigua i reflexes d'ignorància sobre el funcionament de la Viquipèdia (tot i haver-li intentat explicar en nombroses intervencions d'usuaris) en el seu missatge d'enuig i el seu posterior article al mitjans, que només rebatre en alguns, per no deixar enganyada a la gent que només es llegeix els articles d'aquells columnistes que escupen sobre la viquipèdia al tenir els mitjans necessaris i callant a aquells que dia a dia estan col·laborant altruistament perquè la viquipèdia en català es situí com un referent. Però deixant de banda tot això, senyor Capella, el teu vot val el mateix que meu. Tu durant el temps que es vota i se t'avisa, podies haver votat en contra de l'esborrament i haver afegit referències de terceres parts que justifiquessin la teva notabilitat (no n'aportares cap) i la gent hagués votat que es mantingués, però això no va ser així.

La següent qüestió i tal com descriuen les normes, no es recomana que les persones escriguin un article sobre si mateix encara que siguin notables, perquè és impossible que aquest sigui neutral i menys crear un article per penjar el teu currículum. Els articles s'han de basar en publicacions externes i no en el que jo sé que he fet, perquè sóc jo.

M'agradaria també deixar constància que parles de casos de Wikipedia en castellà, quan no tenen cap relació amb la Viquipèdia en català, perquè no deixen de ser comunitats diferents i s'han de tractar cada una per separat a l'hora de cercar presumptes defectes.

Ara m'agradaria referir-me especialment en el títol que penjares en l'article del teu bloc amb l'article d'opinió aquest, "Voler ser l'enciclopèdia de les noves fornades obliga a demostrar objectivitat, imparcialitat, respecte i educació" i també la conclusió final de l'article "Conec què és i què no és la democràcia, l'educació, el respecte a les persones i altres valors, coses que des d'aquest lloc web s'ignoren molt sovint.". I ara diguem? Tu què has complert d'aquestes premisses? Educació? Insultant i amenaçant als usuaris. Imparcialitat i objectivitat? Escrivint un article sobre tu mateix i enutjar-se al considerar-se no notable per tenir un article en l'enciclopèdia lliure. Respecte? Respecte cap a la resta d'usuaris i especialment cap a la meva persona quan els titlles de guarderia, de totalitaris, de criatura sense criteri i estudis. No hi ha res més democràtic que unes votacions amb la seva conseqüent argumentació per decidir si esborrar o no esborrar uns articles que tenen mancances importants.

La Viquipèdia no et tanca les portes, senyor Capella, pots demanar que es restauri l'article, sempre i quan es millori l'estructura i la neutralitat, si aportes referències fefaents de la teva notabilitat. S'ha d'entendre que tot no pot tenir cabuda en una enciclopèdia.
Bon any 2010 a tots!

8 comentaris:

Santi Capellera i Rabassó ha dit...

Mira nen, ni ets famós ni crec que ho siguis mai. I no seré jo qui te'n faci, Un paio amb un acrònim de grafitero, no pot pretendre ser famós fora del món dels grafitis. I jo no faig miracles. Tu només ets part de la teva Viquipèdia sectària, com molts altres "enganxats" en utopies virtuals. No et pensis que ets res més. La teva ignorància enciclopèdica es manifesta en la teva rabieta. I quan escrius i pretens analitzar, se't veu el llautó. Perquè només ets un pobre utilitzat, com molts altres que neden en aquest fang enganxifós del vull i no puc, i el fotut és que no ho saps, que no te n'adones, perquè la merda t'arriba fins al coll, i t'ofegues en la inmundicia de la mateixa escombraria dictatorial que generes. La que plasmes en unes paginetes cutres on manes i decideixes a qui vetes i a qui admets o no, com si juguessis al monopoli, que és la teva penosa alternativa d'autorrealització. Em fas molta pena, certament, perquè de fet en escriure el que escrius i actuar com actues, amb sanya i rancúnia, mostres la punta del dictadoret que portes dins, del ressabi que tens amb la resta del proïsme (tu sabràs per què: potser ets lleig, o no lligues, o no folles, que podria se ben bé la causa!): unes paginetes que són el teu únic poder, ja que no en tens cap altre, com a mínim mediàtic. Jo només sóc un periodista amb un històrial contrastat, que dóna opinió, i al qual molta gent de tots els Països Catalans escolta i llegeix. Però no sóc cap adorador dogmàtic, com ets tu, que en tot cas, publiques en aquest bloguet de nen capriciós i emprenyat amb el món, sense saber ni amb qui tractes, ni què és el món...el real vull dir. Se't nota molt! La vida posa tothom on li pertoca, i tu sembla ser que ja hi ets..i jo també. No necessito figurar en la teva secta per res. Durant 53 anys no m'ha fet cap falta, ni ara tampoc, sincerament, noi. Ja els ho pots dir, senyor recader, la "Voz de su amo".

Anònim ha dit...

La resposta d'en Caperella torna a ser un reflex del que indica l'opinió d'en Krls. Primerament: un desconeixement del que és i com és fa la Viquipèdia i les seves 5 normes bàsiques, segon una actuació a despit fora mida. La vostra resposta sr.Caperella mostra la "sanya" i la rancúnia que atribuïu a l'editor del bloc. No dubto de la vostra categoria professional, però queda clar que desconeixeu el funcionament d'una viquipèdia. Titlleu a la viquipèdia com a sectària i en feu ressò a partir de la vostra experiència, fent servir el poder que teniu a mà i en base d'aquest us erigiu en detractor fent del cas particular un fet general. Us heu pres la molèstia de consultar altres articles vers altres periodistes?, heu observat com estan redactats?, heu tingut en compte mirar de tornar a redactar el vostre article segons el que s'us requeria?, en els altres articles heu trobat mancances?.
Tan sols recordar-vos que podeu editar en la Viquipèdia quant vulgueu, tot tenint en compte que quant escriviu en ella no sou l'erudit Capellera sino un pseudònim del qual la resta no sap que o qui és i que per tal de donar fiabilitat a les dades que escriviu cal que puguem comprovar que o qui sou via referencies a tercers. A servidor li queda clar que els senyors editors dels diaris coneixen la vostra persona i per tant consideren que la vostra opinió compta, al cap i a la fi esteu fent un article d'opinió i com a tal expresseu la vostra, no obstant sr.Caperella la vostra opinió es centrada en un cas concret (el vostre) i manca del rigor que hom creu desitjable en un periodista de tant extensa carrera: heu format la vostra opinió en base a un cas i no us heu molestat a indagar si aquest es un fet recurrent o bé un error o una diferencia d'opinió. Sota el meu punt de vista erreu en el fet de fer d'aquest cas un fet general, deixo a la vostra ètica i consideració si cal tenir en compte si aquest es un fet aïllat o un fet general, com a periodista considero que potser aquí tindríeu l'opció de redactar un bon article prenent un temps per observar i comprendre com funciona aquesta "secta", recollir dades vers com s'actua en cada cas i fomentar una opinió més enllà del cas particular. Considero que si la viquipèdia en català actua com una secta, com vos indiqueu, se n'ha de fer ressò més enllà que en un article d'opinió, si per el contrari arribeu a un altre conclusió opino que us honraria fer-nos saber altre cop la vostra opinió.

Santi Capellera i Rabassó ha dit...

De primer, senyor "anònim", em dic Ca pe lle ra ("capsa que conté capells, barrets, o barretines, o també senyora que els manufactura; nom d'un camp esportiu de futbol de Manacor, Illes Balears, Països Catalans" (Gran Enciclopèdia Catalana), aquesta fiable i científica, i redactada amb rigor per persones capacitades per a desenvolupar aquesta tasca), no pas Caperella, ni Capella, ni res semblant (el model de substantius erràtics és el mateix que segueix la Viquisecta. D'altra banda, si obrim un debat al respecte y convoco més periodistes de tota mena de mitjans que expliquin el seu punt de vista, acabareu ben tocats i escaldats, però no pas tocats al vostre estil de mafieta contestatària(que preteneu ser un lobby, i tot mirant l'encapçalament dels vostres blogs i la vostra mala ortografia, de seguida se us transparenta tot. I de rigor i pencar, ben poc: es nota. Bé, ho nota qui treballa i qui les ha passat de tots colors, i no viu pas de la "sopa boba".), sinó tocats i escaldats de veritat, per l'evidència i per la por que teniu dels que en saben de veritat(tal com deia un altre dels sectaris que va vetar i esborrar els meus comentaris a la Viquisecta "ves a una altre lloc, aquí no! que prou mal que feu els periodistes perquè encara ens en feu més!") i no pas vosaltres que la majoria viviu a la inòpia i sou uns impostors sense cap mena de preparacó acadèmica i social. On va un nen de 19 anys volent donar lliçons de vida i de comportament a un home que ja va de volta, i que té fills més grans que ell? Segur que per la llei de l'atracció, és el mateix respecte que li té al seu pare (això si és que el coneix, vaja! que m'he permès de dubtar-ho, o de pensar que en cas de conèixer-lo, aquest setciències el té acollonit com una rata). Cap institució respectable no permetria que cap crio rabiut qüestionés la trajectòria vital d'un professional, del camp que sigui, amb solvència contrastada i amb 30 anys més a l'esquena que ell. I ara resulta que els dolents són els periodistes! Els periodistes? En general? Caram, quins demòcrates sou. Aprenents avançats de feixistoides és el que es desprèn de les vostres "reaccions" (i mai millor mot emprat). Qui actua com a secta (i s'autodefineix com a "jutge", és això: un sectari totalitari). Això és el que es copsa en veure com us emprenyeu, quan algú que no s'empassa el primer que li dieu per justificar les vostres arbitrarietats, us contradiu i us analitza a fons. Us cagueu a les bragues, parlant clar i català. Això us fot. Molta Viquipèdia, però si s'observa detingudament com funcioneu, es veu clarament que sou piramidals,dogmatics, i llepaculs, (disfressats de filàntrops), per assolir un nivell més alt dins "la comunitat"(quina por!), que més que això sembla una comuna, en totes les acepcions de la paraula. Una altra de les proves del que dic, és que qui escriu sota el terme "anònim" amaga el cap sota l'ala, i ni està segur del què diu ni del què fa, ni de res, de res. I a mi no em convencereu del contrari, perquè el darrer examen universitari ja fa molts anys que el vaig passar,i me les he de pelar cada dia per portar un plat a taula. En canvi de la vida m'examino cada dia set o vuit vegades, noiets prepotents i ignorants de gairebé tot, com a mínim de tot el del món real, ho reitero.

Anònim ha dit...

Abans de res demanar-vos disculpes per emprar erròniament el vostre cognom. En segon signo com anònim per que ho sóc, doncs servidor no és conegut (ni vol fer-se conèixer), els meus mèrits son força més modestos que no pas els seus. Apreciat Capellera: la vostra resposta segueix centrada en un cas particular i fermament centrada en la manca d'experiència a la vida i l'edat. Heu citat la Gran Enciclopèdia Catalana com a paradigma d'un obra cabdal, tant de bo algun dia les viquipèdies en general assoleixin aquest nivell en general. Hi ha casos particular d'informació recollida dels sectaris és més amplia que el que recull dita obra, en d'altres no existeix ni tan sols l'article o bé d'informació és ínfima en comparació). Bé doncs servidor creu necessari indicar-li que els senyors editors de la Gran Enciclopèdia Catalana tenen en major consideració la Viquipèdia en Català que la que teniu vostè, com ho demostra el fet que s'han realitzat converses entre aquesta i l'associació Amical Viquipèdia, associació que te per objecte promocionar l'accés lliure al Coneixement i promocionar el coneixement de la cultura catalana arreu, per tal de mirar d'establir una col·laboració entre ambdues.
En el cas que considereu oportú respondre li agrairia s'estalvies els insults i les desqualificacions personals.

Santi Capellera i Rabassó ha dit...

Puto feixista! Aquest és el teu sentit de la democràcia? desgraciat de merda! Per què esborres els comentaris? Et guanyo i m'esborres! fill de puta! sectari impresentable, crio mamador de polles, pueril aprofitat. On són els teus collons? T'han abandonat els altres merdes? No en tens de collons, ni tens vergonya, ni educació ni dignitat, ni res de res, difamador fill de puta! Parasit social! i no me n'amago. Sóc en Santi Capellera, que té un parell d'ous entre les cames, i no depen de ningú. No com tu, que ets un cagat de merda! Tros de desgraciat de la Viquimerda! Segurament et cagaries només de mirar-me als ulls, com segurament passaria amb tota la teva podrida secta de merda! Fill de la grandissima puta! T'agrada més aquest llenguatge? Procura no creuer-te en el meu camí mai més, que et faré pols a cop de lletra ben escrita, i si convé a cop de lletra grollera com aquesta, exposit de merda! Que no coneixes qui és ton pare, fill de ramera barata! Apren a respectar i fotet la puta secta de Viquimerda pel cul, i aprofita per posar-t'hi també aquest blog pudorós, que de fet és el d'un subnormal que no serveix per a res. Molta teoria però a l'hora de la veritat us cagueu a les bragues! Quins gudaris! Quina gentussa que ni e deus dutxar, pudorós de merda. Vinga, publica-ho, fill de la gran puta, i deixa'm en n evidència, que jo també ho publicaré a mil i un llocs, covard de merda, cuc fastgós que s'arrossega entre les cascàrries. No saps que t'espera a la vida. A veure si els desgraciats sectaris que et donen pel cul t'ajuden, o s'ecapen! Que segurament en veure perill és el que faran! Vinga, publica-ho! denuncia'm si tens ous, fill de la gran vagassa! A veure quins són són els teus collons, capat de merda. Amagat i no insultis mai més ningú. Perquè jo sóc bo, però en conec que et tallarien la llengua, cabró! Això també ho esborraràs? malfollat lletg i impotent? Què faràs? procura o creuar-te mai més en el meu camí, ja he perdut massa temps amb una rata pudorosa i covarda com tu, i la teva puta secta de merda, feixista, desgraciat! A prendre pel cul! deixalla. Potser aquest llenguatge és més apropiat per un paio de les teves característiques. Esborra també aquesta merda que has escrit, i on hi ha el meu nom, si no l'esborrarà algú aviat, t'ho averteixo i asseguro, difamador de merda, porrero col·locat fastigós.

Unknown ha dit...

A internet és difícil saber qui és qui. Per tant el que diré cal agafar-s’ho amb prudència. Però després de llegir les intervencions del “crio sectari de merda” i les del “senyor periodista acreditat i famós” he arribat a la conclusió que el país té futur. Tan de bo n’hi hagi molts més de crios sectaris de merda com aquest. Tan aviat com es jubilin aquests periodistes acreditats i famosos (i altres professionals del mateix alt nivell a tot arreu que ens han portat a un present del que no poden estar-ne gaire orgullosos) potser començarem a caminar cap a un futur millor.

Lauxap ha dit...

Siga qui siga el que ha escrit en nom d'este senyor en els comentaris anteriors, este senyor, en l'article d'opinió que va publicar en diversos mitjans de comunicació ens demostra que fa trenta anys donaven el títol de periodista a qualsevol. No es pot entrar en un projecte sense saber quines són les normes d'este projecte i confondre el projecte amb altres.

Seguir el joc al senyor que està deixant els comentaris tan infantils és una pèrdua de temps.

En KRLS ha fet una bona demostració del que és tenir seny i educació, deixem-nos d'atacs barats i esterils.

beusson ha dit...

Com a usuari i administrador de la viquipèdia(novell) nomes puc dir que en KRLS, sincerament, ha demostrat amb els seus fets un seny i dedicació (no oblidem que desinteressada) sense cap mena de dubte cap al desenvolupament d'una eina en català que pot beneficiar a tothom.
Per realitzar aquest tipus de tasques s'han de seguir unes normes (per altre part gens restrictives ni sectàries) i uns requisits establerts sempre democràticament en eleccions obertes a tots els usuaris.
No vaig seguir el vostre enfrontament ''in vivo'' però m'he permès de llegir tot el que he trobat sobre el vostre afer i des de la meva modesta opinió no teniu raó de queixar-vos d'aquesta forma tant barroera i poc digne d'aquesta persona que es diu periodista notable i amb amistats honorables (fet que no discuteixo). També pot esser que per l'edat que ja tinc però aquest llenguatge groller em resulta molt desagradable.
Desitjo de totes formes que ara que ja ha passat un temps us hagueu tranquil·litzat i ho valoreu d'una forma més positiva i torneu a escriure d'una manera més adient a la vostra edat.
I si em titlleu de sectari per pertànyer a la viquipèdia perquè fins ara m'hi trobo molt a gust , doncs ho podeu fer tranquil·lament.