dimarts, 22 de juliol del 2008

La meva experiència a la Viquipèdia en català (1)

Avui m'he decidit parlar-vos de la Viquipèdia en català. La viquipèdia en català és una projecte (Wikipedia) que preten crear una enciclopèdia de contingut LLIURE en llengua catalana/valencià que qualsevol persona pot editar. Que sigui lliure significa que el contingut no està retingut sota drets d'autor (copyright) a diferència de la resta de enciclopèdies. Aquest projectes de Viquipèdies existeix en centenars de llengues (264 per ser exacte) i la enciclopèdia en català està en la posició 16 de les viquipèdies més grans amb més de 121.000 articles (22 de juliol).

Crec que molta gent encara viu creient que sol existeix la versió anglesa (magnífica amb 2.500.000 d'articles) o la versió en castellà (amb tant sols 381.000 articles) tot i tenir 500.000.000 milions de parlants (el català té uns 9,5 milions de parlants. Aquest fet demostra de la gran activitat que tenen els col·laboradors catalans que realitzen aquesta tasca, i em fa sentir orgullós de col·laborar en aquest projecte.

Porto ja 1 any i 10 mesos en el projecte però amb quasi 6.000 edicions. El dissabte passat vaig assitir a la 2n Viquitrobada de la viquipèdia en català que es va celebrar en català. Aquell dia vaig conèixer a alguna petita proporció dels col·laboradors de la viquipèdia 20 aprox. (el 10% dels articles que consta la viquipèdia han estat creat pels 20). D'aquells 20 haig d'agrair a un d'ells que va venri de Ses Illes Balears expressament per assitir a la trobada tornant el mateix dia per la tarda. La trobada es va celebrar a la Biblioteca Nacional de Catalunya desde les 9 del matí on vam gaudir d'una visita guiada i després una extensa reunió. La reunió oficial va durar unes 4 hores, que va servir per parlar de tot el que s'ha de millorar i en quins punts hem de treballar junts. A més, vam parlar cara a cara sobre una idea que tenim la majoria molta il·lusió i és la de crear una associació per promocionar i difondre la viquipèdia en català en tots els territoris de parla Catalana, encara que aquesta idea porta molts problemes perquè les assossiacions importants s'han de crear per estats (i el nostre estat encara no existeix de forma oficial en aquest moment, encara que el sentim com a nostre), i el català el trobem amb 4 diferents. La solució potser es troba en crear la associació a Andorra, però això ja es veurà.

Després alguns ens vam anar a dinar a un restuarant a tocar de la biblioteca on vaig poder xeirrar amb totes aquelles persones que porto tan de temps conversant per el xat de la viquipèdia i va ser el moment més entretingut i on rierem de les diferents anècdotes d'alguns trolls o vandals que passegen per la viquipèdia de tant en tant. Tot i així, el tema principal va seguri sent la VIQUIPÈDIA i els seus problemes (el que s'ha de fer perquè les coses millorin) o sobre el programari lliure que és del vas que més bebem. També va sortir el tema polític dels PPCC sobretot per part d'un viquipedista (nascut a la frança no catalan, però que és i es sent català) que la seva frase ma animat a escriure a aquest article:

"Els presoners que han nascut a la presó, no s'adonen que hi estan en una, perquè sempre hi han estat, però des de fora si que us veuen com els presoners. [...] Em desespera que esteu ja acostumats a que us donguin per cul als catalans, no lliuteu, simplement us deixeu donar."
Aquest home va ser qui fa uns anys va anar fins al Constitucional a exigir que el seu DNI també constes el català, i gràcies això vam aconseguir el DNI bilingüe (segons tinc entés fa anys). Va ser un dinar germanor que em sentia realment agust i s'allarga fins a les 7 de la tarda.

La próxima trobada serà segurament l'any que vé a Figueres (capital de la cultura catalana 2009), per a no discriminar a ningú, la qual espero assistir.

Per finalitzar, animo a tots a col·laborar, perquè també és una forma de fer país! la difusió del a cultura catalana, és també una forma de lluita. Portem la cultura catalana a tot al món.

Jimbo gràcies per fundar la viquipèdia, i gràcies Cdani (Andorrà) per animar al Jimbo a crear la versió en català.

Molts creuen que estic foll però jo hem sento molt orgullós de contribuir (m'agrada ser foll), aquesta fundació es manté de donacions. I això és lloable, la quantitat de gent que creu en el projecte.
Fins un altre!

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Foll!!!! Q estas fet un foll!!!

I despres diguem a mi q soc friki pel Canto... ¬¬

Foll!!! Friki!!!
Pero magrada q lluitis pel q t'agrada!

Un Cop d'Ull ha dit...

Doncs si per lluitar pel que creus és estar foll...doncs foll estas...XD

La veritat és que jo no recordo haver utilitzat mai la Viquipèdia en català...m'ho hauré de plantejar...

va bé l'estiu?¿ calor...