dimecres, 10 de juny del 2009

Reflexions electorals (III)

No deixa de sorprendre'm la situació que s'està donant aquests últims dies relacionat amb els vots i amb els no-vots de les eleccions del darrer diumenge.

I és que, si encara no n'heu sentit a parlar (que ho dubto), les dades de vots de les eleccions europees no quadren. I últimament es veu que no només les dades relacionades amb II-SP, que era fins ara l'afectada, sinó que es veuen afectats altres partits polítics.

I dic que no deixa de sorprendre'm potser per pur desconeixement. Perquè admeto que fins aquestes eleccions no havia estat atent als procesos postelectorals de cap dels anteriors comicis. Però independentment d'això, la situació no deixa de ser pintoresca, per no dir que començo a tenir la mosca al nas.

I l'última és que el representant de II-SP ha estat expulsat del recompte de vots que s'està fent avui a Barcelona.
Un recompte que (teòricament) ha de confirmar (o bé desmentir) les dades publicades pel Ministeri de l'Interior, que val a dir que en molts municipis no quadren gairebé en res. I ho dic perquè ho he pogut veure amb els meus ulls. Pobles on II-SP té X vots a les actes dels col·legis electorals i al MIR en contabilitzen uns quants menys. De fet, per ser sincers, hi ha localitats on els partits guanyem vots, que apareixen del no res! I reitero que no és només problema de la candidatura II-SP.

Tanmateix, tot i acceptar que no és només problema que afecti a II-SP és (curiosament?) clarament la més afectada ja que, segons contabilitzen membres del propi partit, són fins 1800 vots que han estat desapareguts o bescanviats o traspapelats a Euskal Herria. Qüestió que permetria a II-SP convertir-se en la tercera força política del país, superant al PP. (de fet, en notícies d'última hora, han adjudicat 888 vots a II-SP a Guipúzcoa, segons fonts de EiTB)

Desconec pas per pas el mètode de recompte de vots, i poques vegades crec en la casualitat. Per tant, això em comença a olorar malament. Accepto que una persona pugui tenir un error, ja sigui de tipus informàtic, humà o el que sigui, però la quantitat d'errors supera possibles errors humans.

Veurem com acaba tot aquest caos informatiu i logístic. Veurem si el recompte final deixa les coses al seu lloc correcte.

La meva conclusió? Que cal, com a mínim, revisar el perquè de tota aquesta anada i vinguda de vots arreu del territori, revisar el procés de transferència de dades i millorar-lo si s'escau. Ja hi tornem a ser, millorar el sistema.