M'agradaria començar evidenciant que Universitat pública i software no lliure són antagònics. El problema, i nosaltres mateixos en som els culpables, és que hem permès l'entrada a les nostres universitats d'aquest software de propietat (o privatiu) al servei dels interessos d'empreses multinacionals. Per aquesta raó i fruit del creixement de la conscienciació. Per aquells que no sàpiguen el que ofereix el software lliure i quines raons justifiquen el seu ús davant del privatiu, podem llegir un post anterior meu on tractava el tema.
Tal i com estan fent moltes universitats s'està avançant per la implantació dual d'alguna distribució Linux, convivint així amb Windows. Aquests són només els primers passos pel que crec que haurien de fer les universitats per reconvertir-se en universitats públiques que funcionessin amb software lliure. Tot i que s'han donat els primers passos encara estem molt lluny d'aconseguir-ho. És molt trist que la mateixa Facultat d'Informàtica de la UPC encara imparteixi docència a través de programes privatius. Per exemple, el primer dia de laboratori d'Introducció els computadors vaig preguntar si existia alguna alternativa lliure del programa privatiu Logicworks per a windows; la resposta que vaig rebre va ser més o menys això: "No. A vegades, hem d'usar Windows." És vergonyós que una universitat que pretén formar futurs desenvolupadors de software imparteixi amb un programa que no ofereix les 4 llibertats ni ofereix el seu codi font.
L'altre problema de l'ús dels programes privatius tant en impartir la docència com a nivell d'administració. Per exemple, és molt macabre que els nostres coneixements i fa que els nostres interessos hagin d'estar lligats a interès empresarials i a empreses que potser d'aquí 2-3 anys pot deixar de millorar aquell software privatiu i no oferir-te la possibilitat d'adaptar-lo a les teves noves necessitats. Un dels altres problemes d'usar software privatiu a les universitats és la quantitats de milers d'euros que s'han de gastar anualment en tenir llicències windows quan podrien tenir únicament alguna distribució linux i si faltés algun programa per aquesta distribució apostar pel seu desenvolupament i evitar la dependència a l'empresa. És lògic que les grans empreses de software vulguin que les universitats imparteixin amb els seus programes, car hi ha un gran nombre de compradors potencials (o obligats) que hauran de comprar llicències, com a particulars que són, per a poder estudiar. A més a més, existeix un interès encara més clau i és assegurar-se que aquells ciutadans que estan entrant en el món laboral només sàpiguen satisfer les seves necessitats en els seus llocs de treball amb aquells programes privatius, car asseguren el pagament de noves llicències a gran escala.
Crec fermament que hauríem de fer com una universitat de Brasil que ja és lliure totalment de software privatiu tant a nivell de docència com a nivell d'administració. Quan decidiren fer el pas, es van trobar que encara hi havien uns quants a programes que encara no tenien una alternatives en Linux i amb el que s'estalviaren durant uns pocs mesos en pagar llicències de programes privatius pagaven a desenvolupadors perquè els creessin adequant-se a les seves necessitats. La gent no s'arriba a qüestionar la quantitat de diners que paguen les Universitat públiques, l'administració de l'estat i escoles d'ensenyança pública anualment en llicències de software no lliure.
Un exemple clau és el pagament inútil de la llicència del paquet de Microsoft Office quan existeix una alternativa com l'Openoffice que permet fer perfectament els informes, presentacions i fulls de càlcul. El que encara és més trist que a les escola ens ensenyessin com usar els diferents programes Microsoft Office dins de l'assignatura d'informàtica quan s'havia d'ensenyar simplement el "processament de textos" o "programes de presentacions".
Aquí us deixo dos enllaços que hauríeu de mirar: un és una breu notícia del diari Público que parla sobre la necessitat d'usar Software lliure a l'Administració pública i l'altre, és un molt interessant, detallat i extens article sobre la posició que hauria de tenir el software lliure a la universitat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada