diumenge, 28 de febrer del 2010

28-F, construïm la llibertat!



Construïm un país lliure! Tots hi contem! Participem i gaudim d'un escenari democràtic i lliure! Diguem ben alt el que no volen sentir! Sense cap por, cridem-ho als quatre vents! Volem la IN-DE-PEN-DÈN-CI-A!

EL 28-F PARTICIPA! FES SENTIR LA TEVA VEU!
AQUÍ TOTS CONTEM!

dissabte, 27 de febrer del 2010

Vergonya, Barcelona, vergonya!

No crec que sigui l'única persona que sent vergonya quan passeja per La Rambla i no només pel fet que et sentis un estranger en la teva pròpia ciutat per la gran massificació de turistes o per la munió de japonesos fent-se fotos a la font de Canaletes. Jo sento vergonya per la inseguretat del passeig, la prostitució al carrer, pels souvenirs espanyols allunyats de la realitat catalana... I sobretot, hi ha un problema ètic greu que cal combatre i aquest són les 11 parades d'animals que queden a La Rambla.

És innegable que tant les condicions higièniques mínimes com d'espai no són respectades. Se m'encongeix el cor al veure animals en un estat pèssim, ferits, amb plomes trencades, ulls borni. Veure desenes d'ocells en una petita gàbia on s'ataquen entre ells per l'espai és, als meus ulls, de persones malèvoles. No és infringir la llei de protecció animal, aquelles botigues on els ocells no poden ni obrir les ales?

Fruit d'aquestes condicions, cada dia moren 6 animals que són llançats a les escombraries sense seguir mesures higièniques mínimes per al tractament dels cadàvers tal com denunciava i provava la Plataforma Rambles Ètiques. Es llencen directament a la brossa sense tenir en compte la normativa de Medi Ambient sobre gestió de residus, posant en perill la sanitat pública.

6 anys és el temps que ha passat ja i on l'Ajuntament els ha ofert ofert alternatives per fer desaparèixer les parades, però no tenen interés. Se sap que de les 11 botigues que queden 6 són d'un mateix propietari. Aquests 6 botiguers són uns maltractadors.

6 anys és temps més que suficient per substituir el negoci dels animals per un altre de més ètic considerant que l’Ajuntament de Barcelona els ha facilitat alternatives a la seva activitat tot respectant el lloc. Però aquest fet no exculpa l'Ajuntament el qual no ha fet complir la llei al no tancar aquestes parades de la mort en 6 anys. Però són molts anys més els que porten aquests animals patint dia a dia en aquell captiveri fins a la seva mort. No crec tampoc que sigui l'espai més idoni per tenir-los, amb el soroll constant dels cotxes a banda i banda del carrer o del riu de gent que passen pel seu davant, quan ell només voldria la pau i tranquil·litat del bosc lluny de l'home. També aprofito per denunciar l'expropiació de l'home de les zones forestals i que ha aconseguit extingir desenes d'espècies.

També animo a seguir les accions que està duent a terme la Plataforma Rambles Ètiques i la manifestació que hi ha convocada pel 27 de març.



Mai em cansaré de denunciar si davant meu hi ha una injustícia.

Vergonya, Barcelona, vergonya!

divendres, 26 de febrer del 2010

Enquestes que ensenyen les vergonyes espanyoles


La UOC ha presentat un nou estudi sobre la situació de l'independentisme català, vist tant des del punt de vista català com espanyol. Aquí podeu veure el document sencer, però a mi m'agradaria destacar-ne dos preguntes concretes.

Si Catalunya celebrés un referèndum i votés a favor de la seva independència, què creieu que hauria de fer el govern espanyol?


Acceptar la voluntat del poble català: SI-51,6% NO-41,6% NS/NC-6,7%



Estem parlant que si el poble català votés en referèndum (una eina refotudament democràtica) que vol la independència de Catalunya, el 41,6% dels espanyols NO acceptaria aquesta decisió. NO respectarien una decisió de tot el poble català. Em sembla una mostra tan antidemocràtica que em costa de creure que realment la gent pugui pensar així. De veritat que els espanyols pensen així? Neguen una voluntat a la majoria del poble de Catalunya? Em sembla una dada absolutament impressionant.
Es negarien a acceptar l'innegable en una democràcia! El dret del poble a decidir què és el que vol!
Proposo establir una nova matèria a les escoles espanyoles, una assignatura titulada: DEMOCRÀCIA. I que es dediquessin a fer el que no fan els espanyols actuals: aprendre que significa aquesta paraula, i actuar en conseqüència. Decidir si volem una democràcia real o un teatre com tenim ara mateix.

I la cosa no es queda aquí. Hi ha una altra pregunta (de fet, són dues) que m'ha semblat més interessant. Diuen així:

Creieu que els pobles del món tenen dret a l’autodeterminació, és a dir, a decidir lliurement i democràticament el seu futur polític?

En termes generals, sí - 80,2%
En termes generals, no - 12,9%

Depèn/en alguns casos - 5,1%

NS/NC - 1,8%


Ara bé, lo bo:

En el cas concret de Catalunya, creieu que ha de tenir dret a decidir lliurement i democràticament el seu futur polític?
SÍ - 40,1%
NO - 53,6%

NS/NC - 6,3%


No em puc explicar la quantitat d'hipocresia que reflecteixen aquestes dades. Es pot ser tan hipòcrita?! El de fora ens sembla bé i després que no ens toquin a nosaltres?! Va home, va! No siguem tan hipòcrites home!

No vull pertànyer a un país antidemocràtic i hipòcrita! No ho vull! I com no canviaran, només puc entendre una paraula que comença per "indep" i acaba per "endència".

dijous, 25 de febrer del 2010

Es tracta de (in)justícia

"LOS RICOS NUNCA ENTRAN
LOS POBRES NUNCA SALEN!"
AMADEU LLIBERTAT!



Ahir vaig veure pel carrer un cartellet amb aquesta imatge. I em va fer reflexionar.

Comencem utlitzant la viquipèdia:
  • "Amadeu Casellas Ramón, és un conegut pres anarquista que compleix condemna actualment a la presó de Brians-2. Vinculat al anarquisme des dels 14 anys, des de 1976 va protagonitzar múltiples atracaments a bancs per finançar les lluites obreres i socials, repartint els diners entre organitzacions i persones que ho necessitaven."
  • "Fèlix Millet i Tusell (Barcelona, 8 de desembre de 1935) és un empresari català, fundador de la Fundació Orfeó Català - Palau de la Música Catalana el 1990 i el seu president fins el 2009 quan va saltar l'escàndol pel desviament de diners. [...] Millet confessa haver desviat per al seu benefici personal almenys 3,3 milions d'euros, que va destinar, entre altres usos, a reformar immobles de la seva propietat i a pagar viatges a la seva família.El 8 d'octubre de 2009 el jutge que investiga Millet en va aixecar el secret del sumari. Segons aquest, la xifra del frau podria arribar als deu milions d'euros, més del triple del que Millet havia reconegut en la seva confessió."
Per tant, podem veure que les dues situacions podrien ser paral·leles. Tant un com l'altre, van apropiar-se de diners. A part, ignoro la quantitat de diners que va robar l'Amadeu, però estic segur que no van arribar a ser l'enorme quantitat que el Millet s'ha apropiat. A part, per un costat els diners que robava l'Amadeu eren destinats a lluites i organitzacions que ho necessitaven, en el cas d'en Millet els diners que robava anaven directament a la seva butxaca, al seu profit.

Per tant, quina és la diferència entre la situació d'un i la de l'altre? Perquè jo no la veig... Bé, sí que la veig: un es diu Amadeu Casellas i és d'ideologia anarquista, i l'altre es diu Fèlix Millet i va ser president del Palau de la Música.

Estic totalment segur que si la persona que hagués robat al Palau hagués estat un anarquista per a finançar lluites obreres i socials, Catalunya sencera l'hagués fotut a la presó. No hagués durat un sol dia al carrer. Però clar, el senyor Millet té dues de les coses més importants per a gaudir de privilegi judicial: nom i diners.

De nou, la (in)justícia té una cara per alguns i una altra per d'altres.



dimarts, 23 de febrer del 2010

23-F, el dia dels innocents!

EL DIA DELS INNOCENTS
(Brams)

Corria un mes de febrer
dels principis dels vuitanta,
el govern de l´UCD
i tot l´estat feia aigües,
i es van fer els espanyols
- i els que no ho som - una pregunta:
Com collons hi pot haver
transició sense ruptura?

Així doncs que aprofitant
un debat d´investidura
van trobar del tot adient
recordar la dictadura,
donar un sentit al rei
i a aquella Espanya nova.
El sistema amb l´aigua el coll
volia guardar la roba.

CALIA MUNTAR
UN DIA DELS INNOCENTS
ELS PODERS FACTICS
NO PODIEN PERDRE TEMPS

Els "pallassos de la tele"
van interrompre esgarrifats,
per emetre en directe
el segrest dels diputats.
Però allò era un número de circ,
i no una interrupció:
Gabi, Juan Carlos, Miliki,
el Tejero i el Fofó.
Després va sortir la toia
amb el guió molt ben après,
no és d´extrenyar perquè el tenia
escrit des de fotia un mes,
i tot i que és mal actor
i se li va veure el "plumero",
la gent que ho mirava deia:
"-Olé, els teus collons, torero."

VINT-I-TRES DE FEBRER,
DIA DELS INNOCENTS,
"HA GUANYAT LA DEMOCRÀCIA!!"
CRIDAVEN TOTS CONTENTS

Però cercant la realitat
i fugint de pallassades:
la monarquia, l´estat,
espanya i sa democràcia
són filles del dictador
que va prendre per les armes
el poder a un pobles forts
que no creien innocentades.


El software lliure, una decisió encertada

Avui m'agradaria parlar del programari lliure o software lliure. La defensa i l'ús d'aquest, amb el pas dels anys, s'ha convertit en un dels pilars de la meva ideologia i acció, i de la qual mantinc una lluita constant. Un programa és software lliure si ens dóna aquestes 4 llibertats (en detall):
  1. La llibertat per a executar el programa, per a qualsevol propòsit (llibertat 1).
  2. La llibertat d'estudiar com treballa el programa, i adaptar-lo a les necessitats pròpies (llibertat 2). L'accés al codi font es una condició prèvia per a això.
  3. La llibertat de redistribuir còpies per a poder ajudar als vostres veïns (llibertat 3).
  4. La llibertat per a millorar el programa, i alliberar les vostres millores al públic, per a què tota la comunitat pugui beneficiar-se (llibertat 4). L'accés al codi font és una condició prèvia per a això.
Totes aquestes premisses permeten executar, copiar, distribuir, estudiar, canviar i millorar el programari, però per sobre de tot donen llibertat que el programari privatiu que veiem dia a dia no ens dóna.

Existeixen moltes raons per començar a fer ús del programari lliure però alguna de les raons que em van animar a mi, van ser les següents:
  1. Perquè ofereix llibertat i no te les treu.
  2. Perquè em permet ser coherent amb el que penso. El programari lliure no em crea una dependència lligada als interessos de l'empresa privada que és crear-nos una necessitat fictícia per tenir més ingressos. Jo no vull ser manipulat ni dependent, jo necessitava alliberar-me. El programari lliure som tots, el fem tots i ens beneficiem tots.
  3. El programari lliure és simple, ràpid i fàcil d'usar, però ens han volgut fer creure que el seu sempre és millor. És transparent no t'enganya, tens la llibertat de veure l'interior del codi. El PLL està dirigit a tots i que en pot fer ús tothom.
  4. Perquè és gratis (encara que pot haver alguna tarifa de distribució), serè lliure de fer copies, de compartir amb els meus veïns, de modificar-lo i distribuir-lo.
  5. Perquè no l'afecten els virus ni els troyans (Res no impedeix que no s'aconsegueixin d'aquí un temps, però actualment són menys propensos a tenir-ne).
  6. Perquè hi ha el que necessites (No es mou per campanyes de màrqueting, ni per la necessitat de treure un nou producte per enriquir a l'empresari, sinó que només avança quan hi ha una necessitat de la gent).
  7. Perquè hi ha un gran comunitat darrere (He tingut tracte amb la comunitat catalana i sempre m'han ajudat a solucionar qualsevol problema que hem sorgís, m'han aconsellat i han compartit informació amb mi. Jo encara estic esperant que Windows em solucioni els problemes que em sorgien dia a dia)
  8. Perquè es pot aprendre d'ell (disposes del codi del programa i tens la llibertat de modificar-lo o intentar aprendre com funciona, però això no treu que pugis treballar amb ell).
  9. El software lliure no és per informàtics, sinó de tots.
  10. Perquè el software lliure és com el coneixement lliure que ja està començant a guanyar la partida al coneixement d'un autonanomenat grup d'erudits del coneixement; el software lliure ha de seguir el mateix camí.
També us proposo un profund parlament de Richard Stallman que reflexiona sobre el programari lliure en l'educació i que explicaré en un futur post, encara que ja podeu veure'l aquí:



Per acabar m'agradaria acabar amb la cançó del software lliure inventada pel mateix Richard Stallman:

Veniu a compartir amb nosaltres;
Sereu lliures, hackers, sereu lliures.
x2

Els avars poden fer molts calers,
És ben cert, hackers, és ben cert.
Però no pas ajudar als seus companys;
Això no és bo, hackers, no és gens bo.

Quan tinguem prou programari lliure
I ho volguem, hackers, i ho volguem,
Ens desfarem d'eixes llicències lletges
Per sempre més, hackers, per sempre més.

Veniu a compartir amb nosaltres;
Sereu lliures, hackers, sereu lliures.
x2




dilluns, 22 de febrer del 2010

Parlar de frau o com esquivar el problema real

Aquests dies passats, van aparèixer als mitjans (aquí, aquí o aquí), arran d'una compareixença de la senyora Assumpta Escarp, les dades relacionades amb l'ús del metro de Barcelona i altres aspectes derivats. La presidenta de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) va fer un repàs a les xifres que ens va deixar l'any passat.

Un d'aquests aspectes derivats eren les dades relacionades amb el nombre de persones que van decidir no pagar durant l'any passat. La xifra és, almenys des del meu punt de vista, força elevada. Unes 13.200 persones es van colar diàriament al metro de Barcelona. La qual cosa suposa el 1,1% del total de passatgers que utilitzen aquest mitjà de transport.

A la roda de premsa, la senyora Escarp va exposar les dades i, alhora, va explicar que durant aquest any s'emprendrien accions per tal d'evitar aquest frau diari. Incrementar la presència de membres de vigilancia i seguretat, instal·lar més càmeres de videovigilància, augmentar el preu de la multa, permetre als membres de seguretat demanar el bitllet validat, canviar els accessos que faciliten que la gent es coli per altres que els ho dificultin, fer un desplegament econòmic i de personal per tal d'explicar les conseqüències de no pagar...

Curiosament, tenen una facilitat per proposar mesures contra el frau inigualable. Tanmateix, ni es plantegen els motius que, potser, poden portar a la gent a actuar d'aquesta manera.

No es plantegen que és possiblement l'increment repetit dels preus dels transport públic(?) el que motiva a la gent o, possiblement, impedeix a la gent pagar el preu dels bitllets. Tanmateix, no arriben a replantejar-se els pressupostos municipals (o no volen, clar!) i apostar per un nou model de transport públic, a un preu a l'abast de tothom. Ja poden anar buscant solucions, però no solucionaran el problema d'arrel, que no deixa de ser el preu abusiu que té el transport públic de la ciutat comptal.

Una nova mostra de l'allunyada que viu la classe política (o això volen) dels ciutadans.

Davant del que és un atac al transport públic, cal reclamar un transport públic a l'abast de tothom. Per un transport popular. Lluny de l'actual que no serveix per res més que per abusar novament de la classe treballadora, imposant unes taxes i tarifes elevadíssimes.

Moltes han estat les accions reclamant un transport públic digne i protestant contra els preus abusius:
  • Reclamació de la gratuïtat del transport públic per part de l'assemblea d'aturats de Barcelona.
  • Accions a diverses parades reclamant un transport públic assequible, prèvies a la manifestació del 30 de gener.
  • Manifestació a Barcelona el 30 de gener.
  • Des del SEPC també han denunciat l'increment de tarifes d'enguany [1] [2] [3].
  • La CUP critica la situació del transport públic de Girona.
  • A València, també reclamen una rebaixa de preus del transport públic.
  • L'AJ de Poblenou ha dut a terme accions en aquest sentit a principi d'any.
Podem veure doncs com des de l'Esquerra Independentista i diversos moviments socials, l'opció d'un transport popular és a primera plana de les seves reclamacions.

Fem veure als polítics que no hi estem d'acord! Reclamem un transport popular i digne, a l'abast de tothom. Sense que el tamany de la butxaca importi!

diumenge, 21 de febrer del 2010

Rufi Etxeberria: 'No hi ha d'haver activitat armada d'ETA'

Sincerament, crec que és l'aposta més clara i valenta de l'esquerra abertzale que he viscut jo.

Aquesta entrevista mostra els principis del procés democràtic que es vol dur a terme i on Rufi Etxeberria afirma que la lluita armada no hi entra, en aquest procés que volen endegar:

http://www.vilaweb.cat/noticia/3692643/rufi-etxeberria-dhaver-activitat-armada-deta.html (mireu el vídeo!)

Curiosament, aquesta notícia no ha sortit en cap portada dels diaris nacionals... Bé que quan hi ha un atemptat d'ETA les portades se n'omplen la boca, no? Realment volen que el procés violent acabi? És molt fàcil manipular la ment de les persones des de l'influència dels mitjans. I què bé que ho fan, sí. Deixem l'esquerra abertzale pels terres, només traient les notícies que els interessen. Són tots uns assassins i uns separatistes. Que treguin les resolucions del nou procés, que expliquin la realitat que s'està visquent al debat de l'esquerra abertzale.

Que se'ls veu el llautó, home! Que no ens enganyin, home!

Aquí, continuarem atents a veure com continua! Aquí no ens manipularan el pensament.

Salut!

divendres, 19 de febrer del 2010

En català, si us plau!

Dues noves notícies mostren la situació de la nostra llengua al país:

  • Notícia sobre sobre el maltracte que pot rebre una persona per parlar el català.
  • Notícia que aporta dades sobre l'ús de la nostra llengua.

Després diuen que el castellà està perseguit i marginat a Catalunya. A mi que em perdonin però no ho veig pas.

No entenen que vulguem la independència. Però no s'adonen que la situació de la nostra llengua també influeix en aquest posicionament. És el català l'única llengua d'Europa que pateix aquesta situació (com es pot veure en el primer enllaç).

El bilingüisme trepitja la nostra llengua! Volem viure en català, i a l'Estat espanyol no és possible!



dijous, 18 de febrer del 2010

Zutik Euskal Herria!

Quelcom es mou a Euskal Herria. I, sobretot, quelcom es mou al sí de l'esquerra abertzale.

Ahir es van fer públiques les resolucions del procés de debat intern que ha tingut lloc a tot el territori basc. Fruit de les converses i els debats duts a terme els últims mesos, han elaborat un nou document on es poden llegir els principis de l'estratègia de l'esquerra abertzale.

Realment, aquest nou document no fa res més que recalcar i remarcar els objectius ja exposats a la declaració d'Alsasua(*) el passat 15 de novembre. Per tant, no aporta res de nou i, no deixa de ser una nova forma de donar a conèixer la situació d'Euskal Herria i, en concret, la visió de l'esquerra abertzale.

I, tant a la declaració d'Alsasua com a aquest últim document, els independentistes bascos deixen clar que aposten per una nova etapa política al país basc. Apostant per un procés democràtic i purament polític, basat en el diàleg i en vies allunyades de la violència.

És més que probable que els agents de l'Estat espanyol girin la mirada a aquest nou gest de l'esquerra abertzale. De fet, n'estic segur. Però cal que la gent l'escolti com cal i que, també, els partits nacionalistes bascos moguin fitxa. Aralar i EA ja s'han posicionat a favor de la posició de l'esquerra abertzale. Cal que es crei un bloc popular i polític de caire sobiranista per retornar la normalitat política al País Basc. I aquesta normalitat només arribarà quan l'esquerra abertzale puguin tenir una representació política real.

En aquest blog, no girarem la vista al procés que s'està duent a terme. Utilitzarem aquesta eina per difondre el que l'Estat espanyol intenta tapar i no ensenya.

Per acabar, uns quants vídeos que mostren i expliquen quina és aquesta proposta de l'esquerra abertzale. No tot és ETA a Euskal Herria. Aquests videos ho mostren:

  • Vídeo del judici a Arnaldo Otegi acusat d'enaltiment de terrorisme per un acte a favor d'un pres basc.
  • Declaració d'Altsasu(*):


  • Parlament d'Arnaldo Otegi explicant el procés que es vol portar a terme a Euskal Herria, per part de l'esquerra abertzale.





PD: Recordar que avui, dia 18 de febrer, comença la setmana de solidaritat amb Euskal Herria. Amb un cicle de xerrades a diferents punts del territori català. Mostrem la nostra solidaritat i el nostre suport a la causa basca.

dimecres, 17 de febrer del 2010

Parlem de la crisi. Reflexionem-ne també!

Volia dedicar un article d'aquest blog a aplaudir la iniciativa que va tenir l'equip del Món a RAC1 ahir dia 16 de Febrer, el programa matinal que condueix en Jordi Basté cada dia de 6 a 12 del matí.

El fet és que van dedicar 1 hora i mitja a parlar de la crisi econòmica que estem patint actualment. Fins aquí es podria tractar d'un nou exemple de programa que porta un entès en economia i finances, i es posen a parlar de l'actualitat econòmica. Però ahir, el fet que, veig, personalment, lloable i novedós, va ser que bàsicament va dedicar hora i mitja a respondre les trucades dels oients i escoltar les històries personals de cadascú en relació amb la crisi.

Alguns podrien dir que es va caure massa en remarcar les desgràcies de la gent. Efectivament, va ser una hora i mitja d'escoltar els diferents problemes que la gent es trobava cada dia. Però és que, senyors, això és el que hi ha.

Des de persones que no arriben a final de mes amb el sou que reben, empresaris que no reben prou ingressos per pagar els sous dels treballadors, alumnes que deixen els estudis per poder treballar i contribuir econòmicament a la família, persones en atur que se'ls acaba la prestació, senyores que reben una pensió mínima i no els dóna per viure... i així una trentena d'exemples de com la gent està vivint la crisi.

Un bon exemple d'economia de carrer. On en comptes de parlar de teories econòmiques i temes que la gent no entén, es parla dels problemes quotidians de les persones.

El problema és que tota aquesta gent que està patint les conseqüències de la crisi del sistema capitalista no es qüestiona res més enllà. No s'adonen que la crisi actual no és una crisi esporàdica o circumstancial, que no depèn del moment o de factors temporals. És una crisi de sistema, una crisi lligada al sistema capitalista.

Perquè potser si una persona es queda sense feina es perquè l'empresa vol elevar els beneficis propis en detriment dels treballadors. Potser si no arribes a final de mes és perquè estàs pagant un lloguer elevadíssim o una hipoteca vitalicia. Potser et quedes a l'atur és perquè l'empresa es trasllada a un altre país per abaixar el preu de la mà d'obra. O potser perquè ja tens una edat massa avançada com per ser el suficientment productiu per l'empresa. Potser el teu fill no pot anar a la universitat perquè les taxes i preus són massa elevats com per assumir-los. Potser el teu fill no podrà independitzar-se fins els 45 anys perquè no pot pagar-se una vivenda pròpia.

I tot això, no és un problema actual. Ha estat, és i serà un problema derivat del model capitalista actual. I seguirem així, mentre el sistema perduri.

Possiblement d'aquí un any, haurem superat la crisi, sí. Es tornaran a comprar cotxes, vivendes, concedir crèdits, etc. però els problemes aquests seguiran vigents al sistema.

Quan la crisi afecta als rics, tot tremola... La resta de temps, qui se'n recorda dels que pateixen cada dia? Ningú.

No sóc un expert econòmic, ni molt menys. I per això intento anar amb peus de plom a l'hora de parlar d'economia. Però el que sí que sé, sense que faci falta ser-ne un entès, és que el sistema actual no funciona. Bé, funciona pels que els interessa el propi sistema. Però no funciona per una gran part de la gent.

No ens quedem en la lamentació. Busquem respostes al sistema. Qüestionem-nos-ho!

CAPITALISME ÉS CRISI!

28-F, recordem-ho!

D'aquí onze dies ens aixecarem i serà diumenge 28 de Febrer. I, sembla mentida, però és una nova data important pel país. I dic que sembla mentida perquè segurament, si sortíssim al carrer a preguntar què passa el dia 28-F, poca gent sabria que és el dia on 77 municipis catalans votaran sobre la independència de Catalunya.

Perquè sí, la segona onada de consultes és d'aquí a 11 dies. El diumenge 28 de Febrer del 2010, per mi, serà una nova data a remarcar al calendari.

Per suposat, aquest fet em provoca una felicitat enorme, com ja va passar el 13-S a Arenys, i el 13-D en la primera onada de consultes. Que la població catalana pugui decidir i respondre una pregunta que se'ns nega reiteradament des dels estaments polítics, em provoca una gran felicitat. Si m'hagueren preguntat fa 5 anys que els ciutadans s'agruparien i s'organitzarien per muntar consultes populars preguntant sobre la independència de Catalunya, no m'ho hagués cregut pas. És per això, que el dia 28-F tornaré a ser feliç.

No tot és felicitat, tanmateix.

I dic que no tot és felicitat perquè m'entristeix veure com la flama que es va encendre el 13-S i es va avivar el 13-D, s'està apagant per moments.

No he vist una notícia relacionada amb les consultes als mitjans de comunicació de masses possiblement des del 14 de desembre, en plena ressaca del dia anterior. És trist observar, de nou, el silenci que s'està fent des dels mitjans de masses que, cal recordar, són els articuladors del pensament de la gent. M'entristeix però, com passa sovint, no em sorprèn. No em sorprèn veure el silenci mediàtic que es dóna a temes espinosos i que no interessa que remoguin consciències.

No caiguem en el silenci mediàtic. No caiguem en la memòria selectiva dels mitjans. Mantinguem viva aquella flama que es va encendre aquell mes de setembre.

En aquest blog seguim al costat de tots els pobles que podran votar! Aquí, no ho oblidem!

dimarts, 16 de febrer del 2010

Salvem La Sedeta

En les últimes setmanes em dóna voltes una notícia del nostre barri del Camp de'n Grassot (Gràcia) i no havia arribat a posicionar-me en cap banda, perquè no disposava de tota la informació necessària per estar a favor de la reforma de La Sedeta per crear nous equipaments socials o no. Tots estarem d'acord que el barri viu una deficiència en equipaments socials que cal rectificar, però que sigui la solució el menjar-se mitja plaça per convertir-se en una edifici de diverses plantes amb equipaments socials no tant.

Durant la dècada del 1970, el moviment veïnal va lluitar per evitar que aquella antiga fàbrica passes a convertir-se en un bloc de pisos de formigó i aconseguí que la fàbrica es convertís en una escola, un institut, una llar d'infants, un centre cívic, un institut i una plaça.

Ara, els polítics del districte es volen carregar allò que es va convertir en un espai veïnal, venent-nos que és un sacrifici necessari, mentre es malgasten diners en comprar un reixat per la plaça de les dones del 36 convertint la plaça en un espai d'ús privat (+ info). Tenint un barri tant massificat en illes de pisos com és el Camp de'n Grassot i Gràcia Nova, seria descabellat carregar-se la nostra plaça la qual fem un ús diari per tots els veïns de la zona i molt menys, treure l'espai d'esbarjo que disposen els infants de les quatre escoles properes a la plaça, dos d'elles adjacents a la mateix plaça.

I l'alternativa quina és preguntaran? Tant descabellat sembla, l'alliberar espais privats per reconvertir-los en públics? Considero que l'expropiació d'un edifici en desús o en venta és la millor solució per aconseguir nous espais amb la conseqüent compensació econòmica, però sempre evitant que entri en joc l'especulació. Jo no seria tant partidari d'emplaçar un nou espai sota lloguer, per evitar problemes futurs.

En conseqüència, dono suport a la iniciativa que pretén declarar La Sedeta, espai públic no urbanitzable. O rectifiquen o el barri tornarà a sortir al carrer per defensar La Sedeta! Desperta Ferro!

Llegim un conte

Gràcies al llibre "Abolim la banca" de l'Enric Duran, vaig poder llegir un resum d'un petit conte escrit per Larry Hannigan on explica, de forma fàcil i entenedora, les bases i els fonaments del sistema bancari.

Sincerament, tot i força extens, he trobat força interessant aquest conte que et fa entendre i comprendre coses que potser, amb la quantitat de números i xifres que es donen a la realitat, no som capaços d'assimilar. Una nova mostra que la simplicitat porta a una comprenssió més fàcil.

Aquí ho teniu:
http://www.binic.net/blog/?p=229

Que el coneixement ens faci lliures!

dilluns, 15 de febrer del 2010

Declaració d'un amor frustrat

Necessito confessar quelcom que se'm menja per dins. Potser d'aquesta manera podré enterrar i el record i oblidar que vaig estar-ne enamorat. Ara, des de la distància en el temps, i amb el coneixement i la maduresa que aquest m'ha aportat veig que va ser un enorme error.

Però sí, ho confesso: m'agradava i, fins i tot, l'havia arribat a estimar.

Sí. Va ser un amor cec, d'aquell jove que no coneix més enllà de les parets de l'institut. D'aquell jove que les úniques noies que veu són les de la classe i, a tot estirar, les que es troba a vegades pels passadissos del col·legi. Segurament, perquè encara no sap què és el que li pot comportar sortir de l'edifici i mirar el carrer. Potser és que encara no té prou edat o coneixement per fer-ho, o potser és la por...

Fós el que fós, en aquell moment ni m'ho platenjava.

L'havia conegut el primer dia de classe. Començàvem secundària i tot ens semblava més gran, més adult, més nou. Va ser allà que la vaig conèixer. El primer dia, a la presentació, els seu nom i cognoms ja em van impressionar. Mai havia conegut, fins llavors, una noia amb uns noms i cognoms tan bonics. Va ser un amor a primera vista.

Durant el curs vaig començar a conèixer-la. I com més la coneixia més m'agradava. Em semblava la millor noia que hi podia haver al món. Brotllava de naturalitat, vida, joventut i, fins i tot, creia en aquell moment, de radicalitat i rebel·lió. Em semblava impressionant com, a vegades, s'aixecava del seu seient i discutia amb la professora sobre temes d'història, religió, català... Les seves ganes de lluita i de millora em semblaven impressionants.

Ens vàrem passar el curs flirtejant. Jo també l'agradava, se li notava a la mirada. Finalment, a mitjans de curs, vam començar a sortir. Em repetia cada dia que erem iguals, que estàvem fets l'un per l'altre, que no canviariem mai i que sempre estariem junts, l'un per l'altre. Què maco em semblava tot!

Van passar els anys, i ens vam fer grans. Poc a poc va començar a torçar-se la cosa. Ella va començar a relacionar-se amb altra gent. Amb nois d'aquells que no anaven mai a classe. Que es passaven el dia sense fer res de profit. La veritat és que em tenia força abandonat.

El 2003, les meves sospites es van consumar. Em va deixar per un altre. Se'n va anar amb un noi que havia conegut feia uns dies. Després de trencar, vam quedar un dia per parlar-ne. Després d'hores de xerrar, vam quedar com a amics, no creiem adequat acabar amb tot el que haviem viscut així, de cop. Així doncs vam anar quedant i xerrant. Tanmateix, mai va ser el mateix de nou.

Ella va començar a anar per mal camí. No anava a classe, no em contestava els missatges, es discutia constantment amb amics meus... Vaig començar a posar terra per mig, començava a veure que no em convenia. Ja no era la noia de la que m'havia enamorat anys enrere.

Aquesta etapa va coincidir amb el pas al Batxillerat. Ella seguia amb el noi aquell. No sé què li trobava, però a mi ja no m'importava. No m'importava perquè jo havia vist un món nou.

Ara, al Batxillerat, ens deixaven sortir al carrer a l'hora del pati. I allà, al carrer, vaig poder observar que la ciutat estava plena de noies, i molt millors que la que creia perfecte fins feia poc. Noies que, aquestes sí, eren sinceres i fermes. Noies ja madures que no es venien a d'altres i no canviaven d'idea. Aquestes sí, valien la pena. Em passava les estones de descans de l'insitut parlant amb elles. M'explicaven històries molt interessants i m'ensenyaven racons de la ciutat que mai havia vist. Vaig aprendre'n molt d'elles!

El Batxillerat va acabar i la universitat ja s'acostava. No havia parlat més amb ella, tampoc en tenia cap intenció de fer-ho. El primer dia d'universitat em vaig parar a pensar en el passat.

Recordava cada instant que havia passat amb ella, feia uns anys. Però no em despertaven alegria. Eren uns records amargs. Em sentia enganyat i utilitzat. Havia cregut que ella era la noia que més em convenia i així m'ho deia ella. Però ara, després del pas del temps i de veure el seu comportament, he vist que no feia més que enganyar-me. Ara veig el que realment és, ella. Diu ser d'una manera però no para d'actuar traint els seus principis, els seus ideals.

N'hi ha molts que encara viuen enganyats, que encara es pensen que ella és la millor opció. Que encara la veuen formosa i bonica. Però no veuen que està podrida i corcada per dins. Que ja no té forces per fer res, que només ho fa veure. L'únic que vol es sentir-se estimada, que la gent estigui per ella i després oblidar-se'n per sempre.

A mi, ja m'ha vist prou. No penso tornar a parlar amb ella. I si me la trobo pel carrer, penso girar-li la cara. Per mi, ella és passat. No em tornarà a enganyar! A mi, no!





Ella es deia Esquerra Republicana de Catalunya.

dissabte, 13 de febrer del 2010

Revolució bolivariana (11 anys)

Veiem gairebé setmanalment com mitjans de comunicació espanyols critiquen la situació de Venezuela i, sobretot, l'actitut del seu president, Hugo Chávez. Acusant-lo de dictador, autoritari, antidemocràtic i censurador, omplen seccions de política internacional amb mentides, mitges veritats i sobretot, pura demagògia.

Moltes són les pàgines dedicades a les pífies, als errors o, majorment, a les mentides esbombades sobre el procés bolivarià que s'està duent a terme a Venezuela. És sorprenent la capacitat de destacar únicament les qüestions més espinoses i controvertides del procés revolucionari. I magnífica la capacitat de girar la veritat i amagar el que, també, està comportant aquest procés de canvi a molts països d'Amèrica Llatina i, en concret, a Venezuela.

Personalment, estic totalment a favor del procés que s'està duent a terme al país sud-americà. Crec que un procés semblant, no pot despertar més que simpaties arreu. Un procés de canvi que està comportant tantes millores per la població veneçolana, no pot ser amagat i omitit de la manera que s'està fent a Europa i l'Estat Espanyol.

Tanmateix, no puc fer la vista grossa davant les nombroses ocasions en les quals s'ha aplicat una certa censura i una limitació de llibertats personals i, en concret, llibertats d'expressió i premsa. Aquestes actituts són despreciables arreu, la finalitat no justifica els mètodes, i Venezuela no n'és una excepció. Però unes situacions criticables que, tot i censurables, no poden tapar tot el procés que s'està donant allà.

Fa uns dies, coincidint amb la celebració dels 11 anys d ela Revolució, vaig poder llegir una notícia que feia un repàs i un resum de l'evolució de l'educació durant aquesta època. Un repàs de les conseqüències de les successives reformes educatives que ha impulsat el govern de Chávez.

Un punt que em va semblar interessant deia:

"Para el Gobierno Bolivariano la educación es una prioridad fundamental que fortalece el desarrollo del país, por lo tanto en los últimos años ha aumentado significativamente la inversión en educación, de hecho, en1998 la inversión del Estado en educación estaba cerca de 3,38%, pero para 2008 subió hasta 7%.

A esta asignación del Gobierno central se le suman la inversión de gobiernos locales y regionales, así como los enormes recursos dirigidos a las Misiones Robinson I y II, Ribas, Sucre y Che Guevara."

Informació que contrasta amb les mesures que s'estan donant a Europa i en concret al nostre país, on el finançament públic s'està reduint i s'està introduint finançament privat a l'educació universitària. Una privatització que s'està accelerant amb el conegut Pla Bolonya.

Un dels mèrits més grans del procés bolivarià és la gran alfabetització que s'ha donat en aquests últims 11 anys:

"Gracias al método “Yo sí puedo”, creado en Cuba y adaptado a Venezuela, se han alfabetizado 1,6 millones de personas para que Venezuela fuera declarada “Territorio Libre de Analfabetismo” de acuerdo con los criterios de la Organización de las Naciones Unidas para la Educación, la Ciencia y la Cultura (Unesco).

La Unesco declara a un Territorio Libre de Analfabetismo si llega a una tasa de 4%, el cero absoluto no se puede alcanzar porque existe el límite de analfabetos irreductibles (personas que se resisten al proceso de alfabetización). Sin embargo, Venezuela superó la meta exigida al ubicar su tasa en 0,10%.
[...]
Asimismo, para 1999 de cada 100 niños de edad preescolar, sólo 35,6 estaban matriculados y asistían a su escuela, pero gracias a proyectos impulsados por el Gobierno Nacional como los Simoncitos, que atiende a más de un millón de niños en edad de 0 a 6 años, en el año escolar 2007-2008, se matricularon 66,18%.

Entre los años 1988-1989, de cada 100 jóvenes, sólo 18 estaban matriculados, no obstante, gracias a los programas de educación media, diversificada y profesional aplicados por la Revolución Bolivariana, en el año escolar 2007-2008 se matriculó 42,35%. "

És també, Venezuela, el país pioner en educació universitària d'Amèrica Llatina:

"Venezuela es el segundo país de América Latina con la matrícula de educación superior más alta, con un 83%, superada solamente por Cuba (sí sí CUBA!), quien ocupa el primer escaño con 88% de matriculación, según el Instituto de Estadística de la Unesco.

El Gobierno instaló 2 mil 127 centros informáticos en todo el país. Fueron creadas mil 515 aldeas universitarias y 108 mil 708 nuevos alumnos fueron preinscritos en 2009.

Según el Instituto de Estadística de la Unesco, Finlandia tiene el 92%, Grecia el 90% y Venezuela el 83%. El promedio de América Latina es de 29,6%."

I no només els joves són beneficiats per aquest sistema educatiu:

"Es importante destacar que están en proceso de inclusión educativa 1.432.736 hombres y mujeres, que aprenden a leer y a escribir; culminarán el sexto grado, el bachillerato o la universidad, además de la formación de oficios."


És doncs, l'educació, un dels pilars més importants del procés bolivarià. Tanmateix, un tema que mai surt als mitjans de masses.
I despreciar els grans avenços que s'estan donant en tema educacional és, per mi, un gran exemple de la demagògia que s'utilitza per criminalitzar el moviment veneçolà.

Personalment, seguiré a favor del procés bolivarià. I utilitzaré aquest espai per a, envers les mentides que ens envien els mitjans de la dreta espanyola, remarcar els mèrits i les millores de la revolució bolivariana.

I aprofitant l'avinentesa, recordar el proverbi:

"-Mira, noi, al socialisme no falla la idea,
fallen els homes; al capitalisme falla la idea
i no fallen els homes."


Cal mirar la realitat amb una mirada crítica. Quedar-se amb les notícies amb què ens bombardegen els mitjans de masses, només serveix per conèixer la realitat que ens volen fer creure. Cal aprofundir més enllà, cal observar amb ulls crítics per conèixer del cert el què passa al nostre voltant.

divendres, 12 de febrer del 2010

Unió Europea?

Poca gent es pregunta sobre l'Unió Europea. Poques són les persones que es pregunten si realment s'està construint un model just. Ens sembla un òrgan allunyat del nostre dia a dia, de les nostres decisions, però no ens adonem que poc a poc van guanyant terreny en aquest sentit i que, realment, prenen decisions que afecten a la nostra vida.

Val la pena parar-s'hi a pensar, a reflexionar. Observar a quin model ens estan abocant i sobre el qual, tenim poc a decidir.

I dic tot això, perquè he trobat aquest document on exposa què és el que s'està gestant a la UE:

http://issuu.com/publicacions/docs/llibret_ue


Crec que és prou interessant i com a mínim convida a pensar-hi i reflexionar sobre si és el que realment volem.

Parlem de l'SGAE i la LES?

Perquè amb humor i de forma clara i del carrer, també es poden explicar temes espinosos.





M'ha semblat prou interessant.
Aquí queda

dimecres, 10 de febrer del 2010

Pel català, queixem-nos!

Contra les agressions a la nostra llengua. Per un cinema en català. Per poder veure pel·lícules en llengua catalana, la nostra.

http://www.plataforma-llengua.cat/queixacinema


Tots contra aquesta injusícia!

Paraula de Losantos...

Avui, a la secció de la crítica radiofònica de l'AVUI, he llegit aquesta frase del senyor Losantos:

“Yo dije la verdad Esquerra se reunió en Perpiñán para pactar que mataran en Zaragoza y en Madrid, pero no en Barcelona”

És magnífica la capacitat que té aquest home de saber-ho tot. Poder afirmar què van pactar és una demostració d'omnisciència impressionant. A partir d'ara aniré amb compte amb el que faig perquè ara ja sé que el senyor Losantos m'està vigilant.

Estimat senyor Losantos. No serà que la sortida a aquest conflicte a Euskal Herria sigui asseure's a parlar amb ETA?

No tinc ni idea de què van parlar en aquella reunió que va tenir lloc a Perpinyà, entre membres d'ETA i en Carod. No en tinc ni idea. Però la qüestió és que, sigui per casualitat o per causalitat, des de llavors no s'ha produït cap atemptat a territori català.

No és aquest un exemple que el que es necessita per acabar amb la violència és asseure's a parlar (ja no dic arribar a bon port, dic asseure's!)? Continuant amb la política policial actual no s'aconseguirà res. Porten anys intentant-ho i no poden acabar amb ETA. Ni han pogut, ni podran! I no estic donant suport a cap dels bàndols, simplement dic que no podran.

I no només això. No només no donen opció al diàleg, sinó que tallen les vies de solució al conflicte il·legalitzant partits, processant independentistes... Realment estan buscant una solució al problema o el que volen és seguir aconseguint vots a costa d'ETA? Reitero que no veig una solució policial al problema. Veig abans una aposta d'ETA a obrir una nova etapa en el procés d'alliberament, que una derrota policial d'ETA.

Reprimint els independentistes i les ments dissidents no se solucionarà el problema. Perpetuant les agressions a Euskal Herria només servirà per fomentar més violència.

El diàleg és la solució, recordem-ho.

dimarts, 9 de febrer del 2010

Cinema o vergonya?

S'ha parlat molt de la Llei del cinema aquests últims dies. Personalment, he volgut deixar-ho passar tot plegat per poder elaborar una opinió més completa del tema.

Hem vist com les opinions se succeïen per totes bandes i que els posicionaments eren molt diversos:
  • Defensar el cinema en castellà, gastar diners per traduir al català és una despesa inútil.
  • Deixar-ho com està. Els que vulguin en castellà tenen el que tenen i els que volen en català que busquin les sales on tenen pel·lícules en català.
  • Aplaudir la nova llei. La situació de la nostra llengua al panorama cinematogràfic és inacceptable.
  • Apostar per les versions originals amb subtitulació.
Per mi, la nova llei no és només un encert. Per mi la nova llei era una necessitat i una obligació que tenia el govern des de feia anys. I us n'explicaré el motiu.

Segons dades de la Plataforma per la Llengua, el percentatge de pel·lícules en català que es pot veure acutalment al nostre país és d'un 3%! Estem parlant que el 97% de les pel·lícules que estan a la cartellera ara mateix són en castellà! El 97% !!!

L'altre dia, vaig llegir en una crònica sobre la vaga de cinemes una frase que em va impactar molt. Explicava que als Cinesa Mataró Park en 10 anys que porten oberts, únicament s'han projectat 3(!!) pel·lícules en llengua catalana. TRES!!!

Podem afirmar, sense cap por a equivocar-nos, que el català està totalment absent als cinemes catalans. I el millor no és això! El millor és que quan s'intenta a redreçar el nord, salten veus de tot arreu dient que això que es vol fer és una bestiesa!

Arran d'aquesta llei, hi ha converses (avui dia eh! No en èpoques on el català era perseguit!) on es pot escoltar coses de l'estil:
"Com volen aquests catalans que traduim les pel·lícules al català?" "I que a sobre les passem per pantalla?" "Si la gent no vindrà a veure-les!" "No penso gastar-me un duro, ni perdre un Euro de benefici passant pel·lícules en català"

Podria semblar, perfectament, una discussió que podria estar-se donant a Valladolid, per exemple. On arribessin uns catalans i, veient que als cinemes de la ciutat no projecten pel·lícules en català, se'ls acudís fer una llei per regular la situació del català als cinemes d'allà, obligant que el 50%, per exemple, de les pel·lícules fos en llengua catalana. Allà sí que tindria sentit la conversa anterior! Però a Catalunya? Què passa? Ens hem oblidat que la llengua de Catalunya és el català? Tant nostrada tenim la llengua del veí? Es passen la nostra llengua per folre dels collons i ni ens immutem?! Fins aquest punt ha quallat l'espanyolització del nostre territori, de la nostra gent?!

És sens dubte la més clara agressió cap a la nostra llengua i no som capaços de cridar contra aquesta aberració? Ens és més fàcil callar i seguir el joc de l'establert, no?

Doncs a mi ja m'han vist prou. Ja m'han vist prou tots els cinemes que van fer vaga el dilluns 1 de febrer passat. Perquè no penso deixar els meus diners als que ataquen la meva llengua. Més important és el benefici propi que preservar una llengua amb segles d'història? Fins aquí hem arribat!

Cinemes Balaña, Cinesa, Renoir, Diafragma P.C, ACEC, Yelmo... Ja us ho fareu! Amb mi no compteu!

I un aplaudiment pels cinemes Lauren, Casablanca Kaplan i Alexandra! Perquè el més fàcil era apuntar-se a la vaga i van negar-s'hi. A partir d'ara, els meus únics cinemes del país.



Una llengua, un país

He trobat això per la xarxa i ho comparteixo aquí. Pensem-hi!