dimecres, 10 de juny del 2009

Senyor Josep Anglada


Corre un senyor per les terres de Vic que és la cara del partit Plataforma per Catalunya i que es diu Josep Anglada. Potser pocs el coneixen però no per això s'ha d'oblidar el que és aquest senyor:

http://www.el9nou.cat/videos/not/2727.wmv





Sempre amb la veritat com a bandera oi? El que defensa uns ideals els defensa fins al final i no se'n desdiu per guanyar vots. Vostè mateix es delata senyor Anglada, vostè mateix!

Reflexions electorals (III)

No deixa de sorprendre'm la situació que s'està donant aquests últims dies relacionat amb els vots i amb els no-vots de les eleccions del darrer diumenge.

I és que, si encara no n'heu sentit a parlar (que ho dubto), les dades de vots de les eleccions europees no quadren. I últimament es veu que no només les dades relacionades amb II-SP, que era fins ara l'afectada, sinó que es veuen afectats altres partits polítics.

I dic que no deixa de sorprendre'm potser per pur desconeixement. Perquè admeto que fins aquestes eleccions no havia estat atent als procesos postelectorals de cap dels anteriors comicis. Però independentment d'això, la situació no deixa de ser pintoresca, per no dir que començo a tenir la mosca al nas.

I l'última és que el representant de II-SP ha estat expulsat del recompte de vots que s'està fent avui a Barcelona.
Un recompte que (teòricament) ha de confirmar (o bé desmentir) les dades publicades pel Ministeri de l'Interior, que val a dir que en molts municipis no quadren gairebé en res. I ho dic perquè ho he pogut veure amb els meus ulls. Pobles on II-SP té X vots a les actes dels col·legis electorals i al MIR en contabilitzen uns quants menys. De fet, per ser sincers, hi ha localitats on els partits guanyem vots, que apareixen del no res! I reitero que no és només problema de la candidatura II-SP.

Tanmateix, tot i acceptar que no és només problema que afecti a II-SP és (curiosament?) clarament la més afectada ja que, segons contabilitzen membres del propi partit, són fins 1800 vots que han estat desapareguts o bescanviats o traspapelats a Euskal Herria. Qüestió que permetria a II-SP convertir-se en la tercera força política del país, superant al PP. (de fet, en notícies d'última hora, han adjudicat 888 vots a II-SP a Guipúzcoa, segons fonts de EiTB)

Desconec pas per pas el mètode de recompte de vots, i poques vegades crec en la casualitat. Per tant, això em comença a olorar malament. Accepto que una persona pugui tenir un error, ja sigui de tipus informàtic, humà o el que sigui, però la quantitat d'errors supera possibles errors humans.

Veurem com acaba tot aquest caos informatiu i logístic. Veurem si el recompte final deixa les coses al seu lloc correcte.

La meva conclusió? Que cal, com a mínim, revisar el perquè de tota aquesta anada i vinguda de vots arreu del territori, revisar el procés de transferència de dades i millorar-lo si s'escau. Ja hi tornem a ser, millorar el sistema.

Reflexions electorals (II)

Avui seguiré la tònica general que s'ha donat després de les eleccions europees del darrer dissabte. Avui parlaré de l'abstenció.

Segons dades provisionals del Ministeri d'Interior, l'afluència de votants va ser del 46%, és a dir, el 46% de les persones amb dret a vot a tot l'Estat Espanyol van fer-lo efectiu. Traslladant les dades als Països Catalans, les dades de participació arriben al 42,3%, dada que s'agreuja més si ens centrem únicament a Catalunya (37,54%).

Crec personalment que la participació d'aquestes eleccions són un pur reflectiment de la realitat que no només es dóna a les eleccions, sinó que en el dia a dia també té la seva influència. Centraria la baixa participació política en aspectes bàsics:

- Sensació d'inutilitat del gobern europeu. És possiblement el motiu, o uns dels motius, més importants i de més pes que han fet que la gent es quedés a casa enlloc d'anar a votar. Aquest distanciament amb les institucions europees, fruit moltes vegades de la desconeixença del que allà es vota i es decideix, ha provocat en una gran majoria de la gent el sentiment d'inutilitat del vot, com si anar a votar per eleccions europees no servís de res.

- Insatisfacció amb la política de país. A Catalunya, especialment, aquestes eleccions venien marcades per un clar sentiment d'insatisfacció envers la política catalana. Inmersos en un etern procés de negociació del finançament, els catalans han arribat a la conclusió que la política no és res més que engany, que els polítics no fan res més que parlar i parlar, i poc actuar.

- Allunyament envers la classe política professional. Casos com de corrupció (notícia les últimes setmanes) s'afegeixen a la sensació popular que la classe política actual és un altre món. Un món allunyat de la vida diària d'una persona de carrer que va a comprar el pa i la verdura al mercat de sota casa. Un món que intenta (m'atreviria a dir, a cada procés de propaganda electoral) apropar-se al ciutadà (estic fart de veure polítics que no fan res més que anar a mercats, pobles petits, casals d'avis, i un llarg etcètera, curiosament, només en període d'eleccions). Només cal veure aquest fet reflectit en l'Oriol Junqueras, conegut historiador, que ha despertat simpatia entre els votants. De fet, m'atreviria a afirmar que un bon grapat de persones han votat ERC moguts pel sentiment de simpatia cap en Junqueras. I que potser sense ell al capdavant, no haguéssin votat aquesta formació.
En aquest sentit la meva opinió segueix sent la de recolzar les candidatures populars on els seus representants són persones que viuen el dia a dia, que s'han de jugar la feina pel que pensen, que lluiten a petita escala pel que troben just.

- Sensació d'estafa general. M'ha sorprés en aquestes eleccions la quantitat de gent que m'ha comentat, mig enfadats: "És que els polítics són uns mentiders!". Sensació que comparteixo totalment cap a la classe política actual. Pocs són els polítics que compleixen fins l'última coma el que prometen o ofereixen. De fet m'atreviria a dir, que cap dels partits del marc actual ho fan, malauradament, és clar. Per tant, entenc aquesta reaccció i entenc la conseqüent acció d'abstenir-se en el vot. Val a dir, que molta(!) gent davant d'aquesta sensació, ha optat per votar al PSOE, curiosament el que està al gobern, per impedir que el PP guanyés. Home, si dius que estàs insatisfet amb la política actual, és una mica, com a mínim, extrany que votis el partit que goberna.

-Passotisme pur. El que predomina actualment en aquesta societat és un pur passotisme. Tant en temes polítics, socials, educatius, etc. La gent no està per preocupar-se per aquestes coses. "A mi m'és igual! Ja faran el que vulguin, encara que anés a votar, no serviria de res!" són el tipus de frases que imperen actualment a la societat. Que realment és el que volen els polítics, una població que estigui calladeta que es preocupi de tenir prou diners per arribar a final de més i ja està. Penso que és prou trist que ni les persones mateixes que són les implicades s'intentin enterar una mica de què va la cosa i lluitar si és el que creuen convenient. Personalment em fa mal als ulls veure com gent està més pendent de si es mor el tio de la sèrie de tele que està enganxada que no pas del que passa al seu país.


Caldria realment, per part dels polítics en major part, recapitular sobre el tema de l'abstenció, que com ja he dit no és pura anècdota. Pensar a veure què és el que estan fent malament perquè la població no vagi a votar.
Cal recordar que votar és un dret que durant molts anys a l'Estat espanyola ha estat privat, i que ara siguin els que cridaven pel dret al vot que no vagin a votar, com a mínim, fa mal de veure.


Reflexionem-ne!

dimarts, 9 de juny del 2009

Reflexions electorals (I)

Magradaria centrar el primer article de reflexions electorals a Euskal Herria. Des que es va crear la Llei de Partits espanyola, molta gent d'Euskal Herria no ha pogut votar. Any rere any, eleccions rere eleccions, l'aparell logístic espanyol destrossava les esperances dels habitants d'aquell petit país.

Aquest any, o millor dit, en aquestes eleccions, l'esquerra abertzale ha pogut gaudir d'una semi-democràcia (que es pot convertir en autèntica tupinada) i ho ha pogut fer gràcies a l'aparició de la candidatura popular Iniciativa Internacionalista-la Solidaritat entre els Pobles. Que ha obtingut uns magnifics resultats a Euskal Herria.

I dic ben orgullós Euskal Herria, sí. I ho dic perquè, sorprenentment per mi (el 2001 em queda molt llunyà en el temps, tot just tenia 10 anyets), he vist com Iniciativa Internacionalista la Solidaritat entre els Pobles ha tret uns més que bons resusltats a Nafarroa. I ho dic orgullós perquè m'hi uneix un llaç familiar. La meva àvia portava 8 anys sense poder votar a cap de les successives eleccions que des del 2001 han anat passant. Perquè ella com tants d'altres a Euskal Herria han pogut triar en aquestes eleccions el que ells volien, sense cao mena d'imposició ni de prohibició.

I és que, enmig del pessimisme davant de la gran (grandíssima) abstenció que hi ha hagut, jo estic content. No per l'abstenció, que serà motiu d'un altre article, sinó que sóc feliç perquè he pogut comprovar que l'esquerra abertzale no està, ni molt menys, morta. I és que 133.000 vots no estan gens malament.

I estic content de veure que hi continua havent gent que pensa com jo al país basc. Gent que continua optant per un país lliure, per un país propi, per un país sense imposicions. Gent que està en contra de l'estat opressor. I gent que opta per un nou model social a la nostra societat.

Se m'han despertat unes ganes increibles de seguir veient l'esquerra abertzale a les eleccions que vindran. Impossible actualment? Potser, però vaja.

dilluns, 1 de juny del 2009




No puc evitar que se'm posi la pell de gallina al sentir en boca d'altres, en aquest cas, dirigents polítics, el que jo sento dins meu des de fa molt de temps!!

Ara és l'hora de decidir, ara és l'hora de cridar!

Ara, és l'hora de INICIATIVA INTERNACIONALISTA-LA SOLIDARITAT ENTRE ELS POBLES!