dimecres, 25 de març del 2009

Reflexions sobre Bolonya (I)

Moltes són les opinions respecte les tancades i okupacions de les facultats catalanes arran del procés de Bolonya. M'agradaria compartir la meva.

Avui he rebut notícies de noves tancades a las facultats de Geografia i Història de la UB i Ciències de Comunicació de la UAB. Els telenotícies deien que els estudiants tancats impedien l'entrada a l'edifici, és a dir, paralitzaven les classes. El testimoni d'una estudiant que reclamava que volia entrar i fer classe que per alguna cosa havia pagat la seva matrícula m'ha fet pensar en la legitimitat que tenen els estudiants tancats a impedir l'accés a les facultats en senyal de protesta.

Centrant-me en el cas de la facultat de Geografia i Història, la tancada a la facultat va ser aprovada ahir a la nit per l'assemblea d'estudiants. Cal remarcar que a aquesta assemblea hi van participar uns 200 estudiants de la facultat. Potser vaig errat, però crec que les assamblees d'estudiants no tenen restricció d'accés, i amb això vull dir, que tu, com a estudiant d'aquella facultat, no tens cap impediment per entrar i dialogar i proposar a les assemblees d'estudiants. I com ja diu el seu nom, les assemblees tenen un caràcter participatiu, tot al contrari que impositiu. És a dir, totes aquestes persones que es queixen de les tancades opino que no tenen cap motiu per fer-ho, i si volen fer sentir la seva veu, que vagin a les assemblees d'estudiants i es posicionin en contra del que no creguin convenient, però el que no poden permetre és que un cop una majoria de l'assembles decideix quelcom ella posicionar-s'hi en contra després. Per posar un exemple, és com si jo sóc simpatitzant de CiU però el dia de les eleccions no vaig a votar, i després un cop fets els recomptes de vots el PSC guanya les eleccions, i vas i et queixes que tu vols que sigui CiU el guanyador, perquè és el que tu penses. Perdoneu-me però em sembla ridicul.

I enllaçant amb això, crec que una conclusió important que es deriva de tot el procés de Bolonya i el moviment estudiantil paral·lel és el passotisme i la indiferència per part dels estudiants. Deixant de banda posicionaments d'un caràcter o altre, l'aplicació (obligada, recordem-ho) de l'Espai Europeu d'Educació Superior ens afecta a TOTS els estudiants. Estem davant d'una renovació de l'ensenyament universitàri molt important, i que pot provocar, si s'acaba implantant, grans canvis en el nostre sistema d'educació superior. I l'aspecte més rellevant del tema és la quantitat de joves universitaris que no tenen ni idea de què coi és el pla Bolonya, ni què coi comporta, ni res! Em sembla preocupant!
És per això que em sembla important també és el servei que fan les assemblees d'estudiants, promovent la informació sobre aquest procés, creant assemblees al servei de tots, etc.

Si us plau informem-nos, posicionem-nos i actuem!

Aquí queda
Siau

4 comentaris:

Anònim ha dit...

akestes assembles no ten cap valor.

serien com una assemblea d'un sindicat en una empresa privada vulgues imposar una vaga als ki no en formen part del sindicat per la força.

la uni pública la paguem tots per tant l'assemblea constituida legalment amb un referendum i l'estut és el parlament.

d'akí al feixisme de classe 4 passes.

bacus ha dit...

200 estudiants voleu imposar-vos a 7milions de catalans representats pel parlament.

au aneu a pastar fang i sinó voleu katejar agafeu un llibre enlloc d'un rok.

Anònim ha dit...

"agafeu un llibre enlloc d'un rok"... Als cartells de convocatòria de la manifestació d'aquest vespre s'hi pot llegir: "Arma't: porta un llibre"

Comentari força desacertat el teu, no creus?

Anònim ha dit...

M'agradaria deixar clar que les vagues d'aquests ultims dies es fan per crear espais de reflexió, per reunir els estudiants i parlar sobre la situació!

Uns espais de reflexió que crec necessaris davant la imposició d'un pla que, vés a saber, potser no és el que vol la comunitat universitària. No crec que defugir d'aquests espais de reflexió sigui la solució al conflicte.